PREDSJEDNIK HRVATSKE STRUČNE UDRUGE ZA PLIN UPOZORAVA: ‘Stanje je prilično alarmantno, ali vjerojatno će Vlada reagirati’

Pixabay

Rusija je prijetila i prijetnje ostvarila. Sve većem broju zemalja smanjuje isporuke plina. Njemačka od prije nekoliko dana dobiva samo polovinu ugovorenog ruskog plina, a Gazprom je za 50 posto smanjio i isporuku plina Italiji.

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, Dalibor Putić za HTV je rekao da je stanje prilično alarmantno.

“Prema tvrdnjama Ruske Federacije do smanjenja je došlo jer kompresorsku stanicu nije isporučio dobavljač zbog sankcija. Isporuka je smanjena za 60 posto i to se osjetilo u mnogim zemljama. Kad je riječ o Hrvatskoj, mi smo već sad na 30 posto popunjenosti domaćeg skladišta te bismo do 1. studenoga trebali biti na 90 posto”, istaknuo je Putić.

HEP toplinarstvo najavilo je poskupljenje cijena grijanja za 123 tisuća kućanstava u šest gradova.

“Pretpostavljam da neće biti veliki skok cijena. Ako gledamo cijenu plina, taj skok cijena bi trebao biti značajan, ali ako bi došlo do većeg povećanja cijene toplinske energije, vlada bi sigurno intervenirala kako u PDV tako i u nekim drugim smjerovima”, rekao je Putić.



Govorio je i o Petrokemiji te naglasio kako je tvrtka radila jedan kraći period te da će možda raditi još na jesen, ali da će sve ovisiti o cijeni plina.

“Pri visokim cijenama plina njima je neisplativa proizvodnja. To je veliki problem, ipak je tamo zaposleno više od 1000 ljudi, a proizvode gnojivo koje je potrebno našim poljoprivrednicima””, zaključio je Putić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI