PREDSJEDNIK POZIVA NA KUPNJU ‘UBOJICA TENKOVA’: ‘Neprihvatljiva je činjenica što se od nje odustalo’

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović oglasio se priopćenjem u kojem je pozdravio nabavu borbenih aviona Rafale.

Uz to je pozvao na kupnju američkih oklopnih vozila Bradley, poznatih kao “ubojica tenkova”.

Poručio je da je to vozilo od strateškog značaja za kopnenu vojsku.

U cijelosti prenosimo priopćenje Ureda predsjednika:

“Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović pozdravlja nabavu višenamjenskog borbenog aviona (VBA) koja predstavlja značajan doprinos sposobnostima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u zaštiti zračnog prostora Republike Hrvatske.



Obzirom na zastarjelost aviona koje trenutno operativno koriste OS RH (Mig-21), opremanjem HRZ-a višenamjenskim borbenim avionom novije generacije, “Rafale”, značajno se povećava sigurnost zračnog prostora Republike Hrvatske. Novi VBA moraju osigurati potporu Hrvatskoj ratnoj mornarici u zaštiti hrvatskog Jadrana, kao i Hrvatskoj kopnenoj vojsci u provođenju njezinih obrambenih zadaća. Nabava VBA je od strateškog značaja za ukupne operativne sposobnosti OS RH.

Istovremeno, to je i veliki financijski izazov za obrambeni proračun RH koji mora biti odrađen transparentno, a njegovo izvršenje ne smije ugroziti razvoj operativnih sposobnosti ostalih grana OS RH. Predsjednik Republike smatra kako je nužan ravnomjeran razvoj svih grana i sastavnica Oružanih snaga, prvenstveno usmjeren na dostizanje zahtijevanih operativnih sposobnosti namijenjenih nacionalnoj obrani, a potom i kao doprinos kolektivnoj obrani te sudjelovanju OS RH u mirovnim operacijama i misijama NATO saveza. To podrazumijeva razvoj i usvajanje novih tehnologija u području nacionalne obrane, kontinuirano ulaganje u poboljšanje uvjeta života i rada vojnika te podizanje kvalitete vojne infrastrukture.

Od strateškog je značaja za RH modernizacija Hrvatske kopnene vojske (HKoV) kao najveće i najvažnije grane u sustavu obrane. Bez opremanja i modernizacije postrojbi HKoV-a nema dugoročnog povećanja obrambenih sposobnosti. Pri tome se posebno nameće zahtjev za nabavom borbenog vozila pješaštva na gusjenicama novije generacije za opremanje gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Nabava borbenog vozila te vrste bila je planirana pa je neprihvatljiva činjenica što se u međuvremenu, bez obrazloženja, odustalo od nje. Pogotovo što se po pitanju ukupne cijene projekta i vremena realizacije nabave i opremanja OS RH navedenim sredstvom, projekt “Bradley” izdvojio kao najpovoljnija i najprihvatljivija opcija, a o čemu su u više navrata javno govorili predsjednik Vlade RH i ministar obrane.

Nabavu borbenog vozila tipa ‘Bradley’ potrebno je promatrati ne samo kao projekt kojim će se podići borbene sposobnosti HKoV, uz sudjelovanje hrvatske industrije, već i kao potvrdu kontinuiteta dugogodišnje i uspješne suradnje između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država”, stoji u priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI