Predsjednik SABA RH Habulin: Suvremena Europa utemeljena je na antifašizmu, a u hrvatskoj javnosti dolazi do obnove fašizma i ustaštva

22.06.2016., Sisak - Povodom Dana antifasisticke borbe brojna izaslanstva polozila su vijence kod spomenika u sumi Brezovica. Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske bio je Milan Bandic dok je Dubravka Jurlina Alibegovic bila izaslanica predsjednika Vlade RH te Margareta Madjeric predsjednika Sabora. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ceremoniji su nazočni brojni dužnosnici te stranački predstavnici, između ostalih, i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te veleposlanik Ruske federacije Anvar Azimov.

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) RH, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije u četvrtak prijepodne u šumi Brezovica kod Siska započelo je obilježavanje Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda, 22. lipnja 1941. godine. Svečanost je počela polaganjem vjenaca brojinih izaslanstava – od onog predsjenice Republike, Vlade, Sabora do mnogih drugih.

Ceremoniji su nazočni brojni dužnosnici te stranački predstavnici, između ostalih, i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te veleposlanik Ruske federacije Anvar Azimov.

Okupljenje je pozdravio predsjednik SABA RH Franjo Habulin koji je rekao kako je „osnivanje sisačkog partizanskog odreda događaj koji se voljom vlasti u današnjoj Republici Hrvatskoj slavi kao Dan antifašističke borbe, čime se odaje poštovanje koje borci sisačkog odreda zaslužuju. Važno je, dodao je, da je to bio ustanak protiv okupatora i domaćih pomagača, što je Hrvatsku kao dio Jugoslavije stavilo na stranu pobjednika Drugog svjetskog rata. Habulin je napomenuo da je to dobro poznato, ali da „naši mladi o tome većinom nemaju pojma te da se laži o antifašizmu sustavno šire kroz obrazovanje i dobar dio medija“.

Dodao je kako je suvremena Europa utemeljena na antifašizmu, dok, kaže Habulin, u hrvatskoj javnosti dolazi do obnove fašizma odnosno ustaštva, iako je, kako je rekao, većina Hrvata i pripadnika drugih nacionalnosti koji su živjeli u Hrvatskoj, te sve ono što je bilo dobro i plemenito u Hrvatskoj, bilo aktivno na strani ustanka.

Program je nastavljen obraćanjem okupljenima sisačke gradonačelnice Ikić Baniček, izaslanika predsjednice države istarskog župana Flege, te prigodnim glazbenim programom.



Podsjećamo, Sisački partizanski odred je bio prvi ne samo u Hrvatskoj nego i prva antifašistička postrojba u Europi. Odred je osnovan u šumi Brezovica u blizini sela Žabno kraj Siska odlukom Okružnog komiteta KP Hrvatske, odmah nakon njemačkog napada na SSSR, bez čekanja instrukcija iz Beograda.

Zapovjednici su bili Vladimir Janjić-Capo i Marijan Cvetković, a imao je 77 boraca, među kojima su bili Mika Špiljak, Janko Bobetko i dr. Već dan nakon osnutka odred je poduzeo prvu gerilsku akciju, miniravši prugu Sisak – Sunja kod Blinjskog Kuta. U svojem tromjesečnom djelovanju u šumama oko Siska izveo je nekoliko diverzija na željezničku prugu i telegrafsko-telefonske linije, napade na općinske zgrade u Topolovcu i Palanjeku te organizirao ilegalan i propagandni rad u Sisku i okolnim selima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI