PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA KREĆE U AKCIJU! ‘Sazvat ću opću sjednicu Suda u vezi ovrha’

Screenshot/N1

Novi predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić rekao je za N1. kako će mu jedan od prvih poteza biti sazivanje opće sjednice Vrhovnog suda kako bi se raspravljalo o ovrhama. Naglasio je kako je nepravedan ovršni sustav temeljni motiv da se prihvatio dužnosti predsjednika Vrhovnog suda. Dobronić je istaknuo kako je, ne samo pravo, nego i obveza i dužnost svakog suca odbiti primjenu Ovršnog zakona u dijelu u kojem se odnosi na potrošače i pravila koja nisu sukladna EU pravu. Posebno se to odnosi na ovrhe na temelju ugovora o CHF-kreditima koji u sebi sadrže odredbe o kamatama koje može određivati banka.

“Da me nisu iz Ureda predsjednika zvali, ja se ni sad ne bih javio”, rekao je Dobronić.

Na upit o tome čime ga je predsjednik uvjerio da se prihvati ovog posla odgovorio je da ga “nije ništa posebno uvjeravao”.


“Samo me pitao jesam li voljan proći kroz proceduru. Rekao je da bi moglo biti neugodno, bio je vrlo korektan i u redu. Rekao sam da pristajem i oni su me pozvali”, istaknuo je.

Na pitanje zašto baš on kaže: “Nije mi to obrazlagao, pretpostavljam da je predsjednik Republike pratio što radim i govorim, a s obzirom da mu je blisko. On je kao premijer donio zakon o konverziji i bio silom prilika uključen u taj problem. Vjerojatno je postao svjestan o čemu se radi”O izjavama da uloga predsjednika Vrhovnog suda nije nikakva reforma rekao je da “on misli da nije baš situacija takva da isključivo Vlada i ministar rade”.

“Jasno je da Vlada ima najveće mogućnosti, ali bilo bi potpuno neobično da predsjednik VS-a koji je čelnik sudbene vlasti da se kaže da samo Vlada… Najradije bih rekao da zajednički sudjeluju u tom poslu. Točno je da predsjednik VS-a ne može nijednom sucu narediti kako će i što odlučiti, ali može svojim inicijativama biti predvodnik neke koncepcije. Njegov će utjecaj biti onoliki koliko to suci budu spremni prihvatiti. Predsjednik VS-a nije klasični šef, nego primus inter pares”, rekao je predsjednik Vrhovnog suda.

“Mora se voditi računa o tome da je u ovom poslu dojam bitan. Građani moraju steći osnovan dojam da su zaštićeni, da se sudi pravedno i da stranke imaju jednak status. Što se tiče same suštine, smatram da se od strane samog sustava gleda pomalo birokratski. Radi se o tome da netko već 20-30 godina izlaže van presude koje ne samo da izazovu zgražanje nego su izvan zdravog razuma. Takva presuda izazove teške posljedice za povjerenje i nakon toga je to teško vratiti u normalu”, istaknuo je.

Podsjetio je na na primjer presude za tešku prometnu nesreću u Makarskoj.

“To izaziva zgražanje”, rekao je.

Na konstataciju kako on tu ništa ne može, odgovorio je da “se kod nas suci kažnjavaju uglavnom zbog broja predmeta, gotovo nikad se ne pozivaju zbog sadržaja same odluke, a to je osjetljivo pitanje i u to se gotovo nikad ne zadire”.

“Postavlja se pitanje da li se baš do kraja ne može i ne smije. Susrećemo se i s problemom pogrešne koncepcije, da je presuda logički silogizam, da nas ne zanima ni da je li je životno razumna ili pravedna. Svaki sudac načelno može napisati da je podne sredina noći, a ne sredina dana, on načelno ima takvu slobodu”, naglasio je.

Dodao je kako presude koje se tiču građana moraju imati životnu uvjerljivost, a ljudi trebaju steći dojam da imaju podlogu u činjenicama, to nama nedostaje.

“Mediji uglavnom komentiraju izuzetke kojih je vrlo malo, no ako ih se promotri, to su uglavnom presude za koje bismo mogli pitati imaju li veze sa zdravim razumom”, rekao je.

Na upit o tome hoće li provjeravati presude koje mu se učine izvan zdravog razuma, odgovorio je da “hoće”.

“Imam namjeru obići sve sudove i razgovarati sa svim sucima. Prvo da ih upoznam i vidim kako razmišljaju. Moram napraviti plan i vidjeti koliko je to izvedivo, da vidim u kakvim uvjetima suci rade. Sigurno da predsjednik VS-a može obavljati kontrolu nad predmetima. Ako se nalazi na izvorima informacija, sigurno da neke stvari može napraviti”, naglasio je.

I neke presude će provjeravati.

“Gledat ću općenito, zatim pročitati presudu. Općenito me zanima kako suci razmišljaju i usput vidim u kakvim uvjetima suci rade. Po nekim informacija ima sudova koji su toliko zapušteni da bi ih trebalo zatvoriti”, rekao je Dobronić.

Dotaknuo se i korupcije za što je rekao da to u brojčanom smislu nije toliki problem.

“U sudstvu ne smije uopće biti takvih slučajeva. Imali smo nekoliko sudaca optuženih za korupciju. U Engleskoj su u 200 godina dva suca optužena za korupciju, kod nas ih je u nekoliko godina bilo pet-šest”, rekao je Dobronić.

Na Trgovačkom sudu, s kojeg i sam dolazi, postoje mogućnosti da se mulja.

“Treba biti oprezan jer je stečaj sam po sebi nepopularni postupak. Ne treba puno da uslijede velike optužbe, a postoje i puno sistemskih problema. Trebati ipak poći od toga da većina stečajnih upravitelja radi pošteno, no dovoljno je nekoliko loših slučajeva i sve to padne u vodu”, istaknuo je.

Dobronić ističe da se ovrhe provode po istim načelima, a jasno je rečeno da se u dijelu o potrošačkim ugovorima mora promijeniti praksa.

Sustav automatske dodjele je nužan kada imate desetke tisuća predmeta no treba ga malo inteligentnije programirati, smatra.

“Na kraju se sve svede na to da svaki sudac sve radi. Teško je očekivati da će presude biti dobre ako se svatko bavi svim granama prava”, rekao je.

Naglasio je kako još nije odlučio koga će imenovati za zamjenike jer prvo sa svima želi razgovarati.

Na pitanje što može učiniti u ovršnom zakonu, odgovorio je da nije ni nužno da se promijeni ovršni zakon – bilo bi dovoljno napisati jednu rečenicu da se ovrha na temelju vjerodostojne isprave ne primjenjuje na potrošače.

“Ne samo da imamo pravo nego imamo i obvezu otkloniti u ovom slučaju, odbiti primjenu ovršnog zakona jer je suprotna normi EU-a. I zbog toga sudovi u odlučivanju o ovrhama moraju postupati po službenoj dužnosti – privremeno ili trajno obustaviti ovrhe koje su ništavne. To se odnosi i na sve solemnizirane ugovore koje su ovjeravali javni bilježnici”, zaključio je predsjednik Vrhovnog suda.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI