PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA O COVID POTVRDAMA: ‘Osobe koje se moraju odazvati na sud, a nemaju covid potvrdu radi toga neće snositi posljedice’

Foto: Patrik Macek/Pixsell

Hoće li skorašnje uvođenje covid potvrda u državne i javne institucije poput sudova izazvati određene probleme govorio je Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda. On je rekao da “sve osobe koje će se morati odazvati na sudski poziv, bilo da su svjedoci, tužitelji, da su tuženi ili se u bilo kojem statusu moraju pojaviti u sudnici, ali to neće moći zato što nemaju covid potvrdu radi toga neće snositi posljedice”, piše Jutarnji list.

Dodao je kako u tom smislu priprema uputu sucima.

“Svatko tko je dobio poziv na sud, a ne može doći, samo to treba javiti. Ovo je situacija koja se smatra višom silom i kažnjavanje i procesne posljedice ne dolaze u obzir. Ne treba ljude siliti da strahuju ili da dolaze na sud i naguravaju se”, istaknuo je Dobronić.

Na pitanje je li o uvođenju covid potvrda u javni i privatni sektor razgovarao s resornim ministrom Ivanom Malenicom, te što uvođenje potvrda koje jamče da je osoba cijepljena ili preboljela covid znače za funkcioniranje sudova, rekao je kako je s ministrom razgovarao u petak, te da je očekivao kako će u ponedjeljak dobiti plan za provođenje mjera.

“Međutim, ministar Malenica čeka upute Ministarstva zdravstva ili Nacionalnog stožera, i dok ih ne dobije ne može ni nama ništa reći. U utorak smo opet pitali jesu li došle upute, no u Ministarstvu pravosuđa kažu da još nisu dobili ništa. Čekat ćemo do srijede, a ako ni tada ništa ne stigne, onda ću sam izraditi upute za suce”, naglasio je predsjednik Vrhovnog suda.



Istaknuo je da su suci trezveni i znaju da u situacijama kada nastupi viša sila, a pandemija koronavirusa to jeste, nedolazak na sud je opravdan. Konkretno, to znači da svjedok koji se nije odazvao sudskom pozivu jer nema covid potvrdu neće biti financijski kažnjen zbog nedolaska, a da tužitelj zbog nepojavljivanja na sudu neće radi toga izgubiti procesna prava.

Dobronić je napomenuo kako se to odnosi na sudove prvoga stupnja.

“Inzistirat ću da se održavaju on line rasprave gdje je to moguće. Preporuka sucima će biti i da se ročišta s velikim brojem sudionika odgode, eventualno održe online. Sada je bitno da suci ne padnu pod pritisak da pod svaku cijenu imaju normu i da moraju održati ročište”, rekao je predsjednik Vrhovnog suda.

“Svi još čekamo Ministarstvo zdravstva za instrukcije, a dalje ćemo se ravnati prema tome. Suci moraju biti razumni i svi ujednačeno postupati. Bitna je sigurnost ljudi”, zaključio je Dobronić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI