PREDSJEDNIKOVA KANDIDATKINJA ZA USTAVNI SUD: ‘Ako ja ne budem izabrana, će se prvi puta u povijesti dogoditi da Hrvatska nema čelnu osobu sudbene vlasti’

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Sabor će ovoga tjedna raspravljati, a potom i glasovati o prijedlogu predsjednika Republike Zorana Milanovića da se Zlata Đurđević imenuje za predsjednicu Vrhovnog suda.

Oko novog šefa Vrhovnog suda već mjesecima se između predsjednika i premijera Andreja Plenkovića vodi žestoka rasprava.

Milanović smatra da je ona najbolji izbor, a HDZ tvrdi da je ona neprihvatljiva kandidatkinja jer nije poštovala zakonsku proceduru prilikom prvog javnog poziva.

Uoči saborske rasprave Zlata Đurđević bila je gosta Novog dana N1.

“Očekujem će se voditi rasprava o stvarima relevantnim za izbor, mojim kvalifikacijama, stručnosti. Stavila sam se na raspolaganje državnim tijelima na tu časnu sudačku dužnost.



Zbog toga što je donesen zakon došlo je do različitih tumačenja, Ustavni sud je donio odluku, ona je bila donesena nakon što je završio prvi poziv, donijeli su stajalište da je taj poziv repetitivan, pisalo je da se mora raspisati 6 mjeseci prije no što aktualnom predsjedniku istekne mandat. Svi moramo poštivati tu odluku, najvažnije je da Hrvatska u roku dobije predsjednika Ustavnog suda”, rekla je Đurđević.

Je li to dobar Zakon, je li Milanović pogriješio što je ušao u proceduru bez proceduralnih koraka?

“Ne samo da je Ustavni sud bio podijeljen. Cijela rasprava traje tri mjeseca, može se dogoditi da nastupi Ustavna kriza 15.7., nema više vremena da se izabere predsjednik vrhovnog suda. Ako nakon 15.7. ne bude izabran predsjednik Vrhovnog suda, to je neustavna situacija. Bez obzira na repetitivnost poziva, tijela koja biraju dužna su poštivati proceduru. 15. 7., ako ja ne budem izabrana, će se prvi puta u povijesti dogoditi da Hrvatska nema čelnu osobu sudbene vlasti. Ja sam od početka rekla da sam svjesna da se radi o političkom izboru u smislu da biraju politička tijela, a ne da se bira po političkom ključu. Važno je da se izabere osoba koja je neovisna. Od početka je bilo slaganje da sam stručna, kasnije su se pojavile dvije grupacije koje su bile protiv, s jedne strane dio sudstva, s druge strane dio politike. Mogu protumačiti jedino da je problem u mojoj neovisnosti”.

Dio zastupnika rekao je da je neće podržati zbog njezina stava o izručenjima.

“Ja, kao što sam izričito rekla na ispitivanju u Saboru, da se moje mišljenje uopće nije odnosilo na to je li nastupila zastara ili nije, nego na to kako se u drugim državama EU primjenjuje europski uhidbeni nalog, odnosno hoće li se dogoditi izručenje, ako je nastupila zastara”, rekla je Đurđević.

“Apsurdno je da je jučer parlamentarna skupština Vijeća Europe izabrala mog kolegu s fakulteta, a upravo je on na poziv DORH-a zauzeo stajalište da je nastupila zastara. Moja uloga je kako se primjenjuje europski uhidbeni nalog i to potpuno jasno proizlazi iz mog mišljenja”, rekla je Đurđević.

Đurđević je objasnila zašto se založila da Sabor bira suce.

“Svi su ostali zaprepašteni time. Sudstvo proizlazi iz naroda, činilo se da sam otkrila neku toplu vodu, da u svim zapadnim demokracijama parlament bira suce, to je bilo nužno reći jer su se kod nas pojavile suprotne ideje. Bio je prijedlog suca Mrčele da sami suci biraju svog predsjednika. To je bio prijedlog koji se bazirao samo na vladavini prava, na kojoj inzistiramo od uspostave Hrvatske, a ne možete imati vladavinu prava bez demokratskog elementa”.

Govorila je i kako je doživjela kritiku da je sudjelovala u nezakonitoj proceduri.

“To je potpuni konstrukt, ja sam se uključila u proceduru nakon što je prvi poziv završio, predsjednik me pozvao i ja sam pristala, nisam bila dužna javiti se na prvi poziv, niti suci Vrhovnog suda, osim predsjednika, nisu se javili na prvi poziv. Javila sam se na drugi koji je slijedio nakon, jasno je da se nitko neće javiti na poziv prije no što dobije poziv od predsjednika Republike, sada se pokazalo da nije dovoljan predsjednik jer premijer traži da se dogovori oko kandidata, ako je to tako, radi se o tajnom dogovoru dva najjača čovjeka u državi i onda nam ne treba pravo”.

Smatra da se minorizira uloga predsjednika Vrhovnog suda koji ima nadzor nad ovlastima kontrole svakog predmeta i na svim nižim sudovima, odgovoran je za stanje u sudstvu, dugotrajnost postupaka i za transparentnost.

Kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda govorila je i o ujednačavanju sudske prakse.

“Što se tiče ujednačavanja sudske prakse, posebno u kaznenim postupcima, Vrhovni sud u kaznenim predmetima je izgubio svoju ovlast prema Ustavu da ujednačava sudske praske jer nema pravnog lijeka, prije su to radili žalbama, sada tih žalbi više nema. Što se građanskog prava tiče, postoji revizija po dopuštenju, a jedan od preduvjeta je neujednačena sudska praksa. No, za to morate imati pristup neujednačenoj sudskoj praksi”.

Biste li sudjelovala u odluci pravomoćnost presude FIMI Mediji ili bi se izuzela?

“Predsjednik Vrhovnog suda može sudjelovati u konkretnim predmetima, no s obzirom na pitanja koja su se postavila u javnosti, izuzela bi se.”

Hoće li Milanović sudjelovati na sutrašnjoj raspravi u Saboru?

“Ne znam, dosta sam zabrinuta kako će izgledati ta rasprava s obzirom na konstrukcije koje su neistine, ja bih voljela da sam tamo pa da odgovaram na ta pitanja. Ja samo plediram da se rasprava vodi stručno, da se raspravlja o mom programu, pitanje da sam prekršila zakon je apsurdno, ja nemam političku odgovornost ako sam kandidat u postupku”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI