PREDSTAVLJENE NOVE OSOBNE ISKAZNICE: Otkriven je i rok do kojeg se mora izvaditi

FOTO: Screenshot N1

U Hrvatskoj i drugim članicama EU od danas počinje izdavanje nove, 2. generacije elektroničkih osobnih iskaznica.

Nove e-osobne će sadržavati i beskontaktni čip s biometrijskim identifikatorima nositelja osobne iskaznice, odnosno fotografiju lica i dva otiska prstiju u digitalnom formatu.

Osobne iskaznice predstavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović od 11 sati.


“Ministarstvo kao nadležno tijelo odmah po objavi uredbe priključilo je izmjenama zakona koje su stupile na snagu u prosincu 2020. Zatim smo išli dalje sa svime, jedan kompleksan posao koji traje više od dvije godine. Nova uredba s čijom primjenom krećemo danas donesena iz nekoliko razloga. Povećali smo sigurnost, olakšava se sloboda kretanja, bolje i brža provjera dokumenata na granica, učinkovitije sprečavanje krivotvorenja identiteta”, rekao je Božinović.

Ministar je nekoliko puta napomenuo da ovo podiže sigurnost na višu razinu i sprječava kriminal s krađom identiteta.Rekao je i da s početkom izdavanja novih iskaznica, ne prestaju važiti već izdane osobne iskaznice.

“Imaju funkcionalnost i zdravstvene iskaznice, integriran je i matični broj osiguranika. Rok do kojeg svi moraju imati nove osobne iskaznice je kolovoz 2031.”, rekao je Božinović.

Željka Josić iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade predstavila je olakšicu za izdavanje osobnih iskaznica za mlade, a ona vrijedi za mlade do 18. godine živote.

“Za njih će izdavanje biti besplatno, a troškove će snositi Državni ured”, rekla je Josić.

Nove osobne služit će i kao zdravstvene te će se moći koristiti i na mobitelima putem aplikacije e-osobna.

Građani bi tako trebali moći brže i jednostavnije prelaziti granicu i potpisivati razne dokumente putem otiska prstiju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI