PREDSTOJNIK UREDA ZA SPRJEČAVANJE PRANJA NOVCA O SUMNJIVIM TRANSAKCIJAMA: ‘To se relativno brzo izanaliziralo i izrealiziralo’

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Predstojnik Ureda za sprječavanje pranja novca Ante Biluš za HRT je komentirao pljačku u INA-i.

“Više banaka je izvijestilo naš ured o sumnjivim transakcijama. Ne postoji limit za sumnjive transakcije – može to biti 20 tisuća kuna ili 10 milijuna kuna”, rekao je.

Ističe kako je ovaj slučaj nije trajao toliko dugo i koji je osim aktivnosti Ureda tražio i postupanje tijela kaznenog progona.

“Ono što ja mogu reći je da se to relativno brzo izanaliziralo i izrealiziralo”, kaže Biluš.

Kada njihov Ured dobije dojavu na raspolaganju su mu određene mogućnosti i alati.“Mi imamo mogućnost pribaviti sve podatke iz naših internih baza o svim povijesnim, ranijim transakcijama i eventualnoj povezanosti tih osoba koje su predmet prijave s nekim ranijim prijavama, nekim drugim osobama, pristupamo određenim podacima nadležnih državnih tijela koji su nam bitni za otkrivanje i povezivanje tog slučaja i, ono što je izrazito bitno pogotovo u ovakvim slučajevima, koordiniramo svoje daljnje aktivnosti s drugim tijelima iz sustava”, objasnio je Biluš.

Ured je pratio novac na spornim računima.

“Transakcije su se događale, prebacivale su se preko računa, ali ono što je ovdje bitno napomenuti je da je, sukladno ovlasti koju Ured ima, a to je nalog za stalno praćenje, taj je novac cijelo vrijeme bio pod kontrolom, monitoringom”, ističe Biluš.

Kaže kako ne može komentirati neke sumnje da je postojala opasnost da osumnjičeni novac iznesu iz zemlje.

“Ono što mogu reći je da bi se na takve pokušaje odmah reagiralo”, dodao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI