Preimenovanje Maršalova trga će sačekati: Esih nije mogla odbiti ovu Bandićevu ponudu?

Patrik Macek/PIXSELL

Lukav je Bandić igrač pa je tako polemiku oko toga prepustio svojim sugrađanima zazivajući referendum, a dok se referendum ne održi, Bruni Esih dao je ponudu koja se ne odbija

Vjerojatno se i najstariji, izvorni stanovnici hrvatske metropole moraju na tren počešati po glavi kako bi se sjetili tko je prije Milana Bandića vladao Zagrebom. Još jedna pobjeda u nizu, a koju je u tijesnoj utrci protiv Anke Mrak Taritaš osigurao u nedjelju nije i ne može biti spokojna sve dok Bandić ne osigura većinu u Gradskoj skupštini. U skladu s time politička trgovina na nacionalnoj razini svoje obrise poprimiti će i na lokalnoj, točnije u Zagrebu, a ako se itko posljednjih godina pokazao kao spretan trgovac, tada je to Bandić.

Šurovao je ovaj sa svime i svakime, mijenjao ideologije i političke dresove kada i kako mu je trebalo nudeći gradsku imovinu, poduzeća i pozicije kao da mu je to ćaćevina. Bandić i sada nakon lokalnih izbora ima solidan prostor za političke manevre. U koaliciju dakako neće sa skupštinarima HNS-a i SDP-a, ali zato mu se prostor otvara među onima koji su se skupštine doveli preko leđa Brune Esih, a tu je i za dogovore uvijek spreman HDZ. No, svoje uvjerenje Esih je u više navrata javno artikulirala, a jedan od njih bijaše preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg.

Lukav je Bandić igrač pa je tako polemiku oko toga prepustio svojim sugrađanima zazivajući referendum, a dok se referendum ne održi, Bruni Esih dao je ponudu koja se ne odbija. Naime, ova mlada političarka koja je do jučer bila potpuni politički anonimus, mogla bi, kako saznajemo, postati predsjednicom zagrebačke Gradske skupštine. Funkcija je to s kojom je Bandić svojedobno istrgovao podršku Darinka Kosora i njegova HSLS-a, a nedugo potom i HDZ-ovu imenujući Andriju Mikulića na tu poziciju.

Esih je, kako neslužbeno saznajemo, na korak do pristanka, a takvo što mogla bi joj biti odskočna daska za formiranje nove stranke s kojom planira prijeći i na nacionalnu razinu. Inače, Esih je rođena Splićanka, majka troje djece i autorica zakona o lustraciji, asistentica na Institutu Ivo Pilar u Sabor je ušla kao nestranačka kandidatkinja na listi HDZ-a, a pažnju javnosti na sebe je skrenula kada je bila posebna izaslanica predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na komemoraciji za Bleiburg. Svoj istraživački rad na spomenutom Institutu posvetila je proučavanju suvremene hrvatske povijesti s posebnim naglaskom na Drugi svjetski rat te Domovinski rat.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI