PREMA JAPANU SE PRIBLIŽAVA SUPERTAJFUN! Stanovništvo pozvano na evakuaciju

Pixabay

Japanu se priblžava supertajfun! Stoga je japanska meteorološka agencija pozvala u subotu na evakuaciju stanovnike koji žive u dijelovima južnoga otoka Kyushua.

Očekuje se da će tajfun u nedjelju zahvatiti to područje.

Predviđa se da bi mogao donijeti toliko kiše da će visina vode dosezati i do pola metra.

Tajfun Nanmadol, koji je Zajednički centar američke mornarice za upozorenje na opasne tajfune klasificirao kao supertajfun, mogao bi postati najrazornija tropska oluja koja je pogodila Japan u posljednjih nekoliko desetljeća.

U objavi piše da u regijama postoji mogućnost visokih valova i vrlo obilnih kiša. Domaći mediji izvješćuju da bi to bilo prvo takvo upozorenje za bilo koju prefekturu sjeverno od lanca otoka Okinawe.U nedjelju bi u dijelovima južnog Kyushua moglo pasti i do 500 milimetara kiše, a u središnjoj regiji Tokai oko 300 milimetara, prognozirala je agencija.

Željeznička tvrtka Kyushu Railway Co. već u subotu je počela ukidati neke željezničke linije prije veće obustave koja će vjerojatno uslijediti u nedjelju. Domaći mediji pišu da su u južnoj japanskoj regiji zasad otkazani deseci vikend letova.

Inače, Nanmadol je 14. tajfun ove sezone. U subotu poslijepodne kretao se blizu južnoga japanskog otoka Minami-Daitoa nastavljajući prema sjeverozapadu brzinom od 20 km na sat.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI