Premijer: Čin Praljaka govori o dubokoj moralnoj nepravdi presude

Robert Anic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti povodom današnjih događaja u Haagu.

Premijer je na početku izvaredne konferencije izrazio sućut obitelji Slobodana Praljka.

“U ime Vlade RH i osobno želim izraziti najdublju sućut obitelji genrerala Slobodana Praljka. Njegov čin, kojemu smo nažalost svi svjedočili danas, najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata iz BiH i hrvatskom narodu. Vlada izražava sućut svim žrtvama svih zločina koji su počinjeni u ratu u Bih. Također, izražavamo nezadovoljstvo i žaljenje zbog potvrđenih presuda za šestorku”.

“S tim u vezi želim još jednom podsjetiti o pomoći, potpori i podršci RH BiH u vrijeme kad je ona bila suočena s velikosrpskom agresijom i kad je bila ugrožena njena teritorijalna neovisnost”.

“Hrvatska vojska je na temelju sporazuma s političkim vodstvom BiH prekinula srpsku opsadu Bihaća, govorimo o prekretničkom značaju za odnos snaga i time spriječila najteže zločine i genocid kao što se dogodio u Srebrenici. Hrvatska vojska oslobodila je veliki dio teritorija u BiH čime je zaustavljen rat i omogućen pariško-dejtonski mirovni sporazum. RH je godinama pružala utočište izbjeglicama iz BiH. Bila je među državama koje su prve priznale BiH. Samostalnosti BiH ne bi bilo bez Hrvata, koji su svojim glasovanjem na referendumu u ožujku 1992. s Bošnjacima stvorili temelje za neovisnost BiH.”

“RH je triput nastojala uključiti se u postupak kao prijatelj suda. Prvi put 2006., potom 2016. godine i konačno i u vrijeme moje Vlade 2017. u Žalbenom postupku, međutim sud je odbio te zahtjeve RH”.



“Ono što je posebno važno je da je Žalbeno vijeće u srpnju 2017. protumačilo sadržaj prvostupanjske presude iz 2013. godine na način da raspravno vijeće nije donijelo nikakve konkretne zaključke o sudjelovanju hrvatskog državnog vrha za ono što se zove UZP i nije ih okrivilo ni za kakav zločin. Pritom je potvrdilo da u nadležnosti suda nije utvrđivanje kaznene odgovornosti države”.

“RH smatra da se ovom presudom pogrešno aludira na ulogu državnog vrha u zbivanjima u BiH devesedesetih godina. Smatramo da državni vrh u tim ratnim događanjima prema stavu Vlade nije ni na koji način mogao biti povezan s onim činjenicama i interpretacijama kako su nastojale biti rastumačene i interpretirane u presudi iz 2013. godine”.

“Istodobno, želimo kazati da je apsurdno da ni u jednoj međunarodnoj presudi nije utvrđena odgovornost tadašnjeg državnog vrha Srbije. U svjetlu svega navedenoga Vlada će razmotriti raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi osporila određene navode iz danađnje presude”.

“Želim još jednom poslati podršku opstojnosti hrvatskog naroda u BiH. U svim ćemo aktivnostima voditi računa o tome da budemo najveći zagovornik europskog puta BiH”, kazao je premijer RH Andrej Plenković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI