PREMIJER GA JE DEFINITIVNO OTPISAO: ‘Lako moguće da su mi dani odbrojani’

Foto: Željko Lukunić/pIXSELL

Gordan Lauc čini se više neće biti u Znanstvenom savjetu Vlade. Tako je prije nekoliko dana najavio premijer Andrej Plenković zbog izjava koje je Lauc dao u posljednje vrijeme.

“Lako moguće da su mi dani odbrojani. Premijer je rekao na televiziji da ne vidi kako ćemo dalje surađivati. Ja mogu samo reći da ne znam jer meni nitko ništa nije rekao”, komentirao je Lauc za N1.

“Ja sam i prije javno izražavao svoje savjete, izražavat ću ih i kasnije jer mislim da je to moja obaveza. Ja ću i dalje savjetovati našeg premijera, a hoće li on to slušati ili neće, to on mora odlučiti”, rekao je Lauc.

“Moramo shvatiti da se čitav planet nalazi u teškoj situaciji. Mi ne možemo tvrditi da smo najpametniji na svijetu. Sada kada Italija i Austrija, Njemačka uvode totalno sulude mjere, to što se tamo događa nema veze sa zdravom pameti, moramo priznati našoj Vladi da nije poklekla tim pritiscima kao drugi. Naša Vlada je napravila mali broj krivih koraka, ovaj posljednji se odnosi na covid-potvrde, rekao je Gordan Lauc.

O njegovoj usporedbi Vlade s Titom kaže da je to potpuno izvrnuta i zločesta teza.



“Usporedio sam ponašanje svih Vlada na svijetu s režimima koji su ljudima objašnjavali da oni opstaju zato što se vlade brinu za njih. Ja mislim da se naša Vlada manje ponaša kao Tito od Njemačke, Austrije. To nije istina da sam prozvao da se ponaša kao Tito, to su izvrnute teze iz mog teksta”, komentirao je Lauc.

Jedna od teza Gordana Lauca koja izaziva puno reakcija je i da cjepivo ne štiti od zaraze. Pa je iznio i neke podatke kako bi potvrdio svoju tezu.

“Postoje velike studije koje su pokazale da već tri-četiri mjeseca nakon cijepljenja, cijepljeni ima gotovo istu vjerojatnost da će zaraziti drugoga kao i necijepljeni. Gibraltar sa 100 posto cijepljenih ima ogroman porast zaraženih. Mi još iz Izraela znamo da nakon šest mjeseci, osoba cijepljena s dvije doze se može zaraziti, vrlo vjerojatno, znači da nije 50 posto. Oni koji kažu da je to 20 puta, to je potpuna neistina. I kad to znamo, ne možemo cijepljenog smatrati sigurnim. I zato nam se događa to što se događa, kad gledamo bolnice vidimo u pojedinim bolnicama vrlo nagli skok broja zaraženih. Cijepljeni zdravstveni djelatnici su proširili virus”, rekao je Lauc.

Problem širenja virusa u bolnicama su upravo prema Laucu covid potvrde. Naglašava također da je za starije trenutno opasno ići u bolnice. “Bolje da ostanu kući, i ako ne moraju hitnu u bolnicu neka ne idu”, kazuje Lauc.

Komentirao je i na kraju i komunikaciju s premijerom i ministrima te uputio javnu poruku Vladi.

“Poruke koje ja šaljem i premijeru i ministrima, šaljem njima, ne poručujem preko televizije. Premijer kad kaže nešto o meni u medijima kaže to jer ga pitaju. Mi komuniciramo na drugi način. Mislim da smo do sada imali dobru komunikaciju. Ako trebam Vladi uputiti javnu poruku, to je da bi morala uložiti malo više truda da napori na cijepljenu budu usmjereni na one populacije gdje će to najviše pomoći,  na cijepljenje starijih i na zaštitu zdravstvenog sustava i mislim da prisila prema onom dijelu populacije gdje će efekt biti mali ne bi trebala biti strategija države”, zaključio je Lauc.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI