PREMIJER NEĆE BITI SRETAN: HZJZ objavio koji postotak odraslog stanovništva je cijepljen

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na dan 5. srpnja cijepljeno je 37,3% ukupnog stanovništva odnosno 45,0% odraslog stanovništva.

Ukupno je utrošeno 2.687.515 doza cjepiva.

Ukupno je 1.511.987 osoba cijepljeno prvom dozom (uključujući doze sa statusom nepoznato), a od njih je 1.175.528 cijepljeno s dvije doze, podaci su koje je danas objavio HZJZ.


Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (43,4% ukupnog stanovništva, odnosno 52,7% odraslog stanovništva). Završeno cijepljenje ukupnog stanovništva u najvećem je obuhvatu ostvareno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (31,9%), dok je završeno cijepljenje odraslog stanovništva u najvećoj mjeri ostvareno u Gradu Zagrebu (39,4%).

“Iako nismo dosegli planiranu procijepljenost od 50 ili 55 posto stanovništva na kraju lipnja, ne možemo biti nezadovoljni. Ovih 45 posto odraslih građana koji su cijepljeni iskazali su povjerenje zdravstvenom sustavu i zaštitili su vlastito, ali i tuđe zdravlje. Pred nama su novi izazovi koje donosi delta soj i cijepljenje građana s dvije doze bilo kojeg cjepiva jedino je rješenje da zaštitimo najranjivije skupine građana, ali i da budemo mirni tijekom cijele turističke sezone”, izjavio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.Ovo je i službena potvrda da se plan o 50-postotnoj procijepljenosti do kraja lipnja nije ostvario, što je bilo jasno već i prošlog mjeseca.

Ministar zdravstva Vili Beroš opetovano apelira na građane da se cijepe radi zaštite od covida i omogućavanja turističke sezone, a cijepljenje će se nastaviti dok se ne dostigne procijepljenost od 75, odnosno 80 posto.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će Vlada pronaći zakonsko osnovu kako bi potpore za očuvanje radnih mjesta uvjetovala cijepljenjem radnika te istaknuo da se prava pojedinca ne mogu stavljati ispred prava svih.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI