PREMIJER O ŽALAC GOVORIO U SUPERLATIVIMA, A REŠETAO MILANOVIĆA: ‘Prije nego je postala ministrica bila je ekspert za europske fondove’

Screenshot/N1

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare govorio je o uvođenju covid potvrda za ulaz u državne i javne institucije od ponedjeljka, 16. studenoga.

“Riječ je o jednoj od mjeri kojom želimo dodatno zaštititi naše građane. Do danas je izdano 2,6 milijuna covid potvrda. Država je stavila sve na raspolaganje građanima. S obzirom na intenzitet novozaraženih”, rekao je.

Osvrnuo se na produljenje mjere za zaštitu cijene goriva.


“Proizvođači i distributeri definirat će cijenu premium goriva i to smo delimitirali, a ostala goriva su limitirana na 11 kn odnosno 11,10 kn ovisno o tome koje gorivo troše”, istaknuo je premijer.

Govorio je i Europskoj komisiji koja je ocijenila da bi Hrvatska trebala imati rast od 8,1 posto.“To je dobro, a njihova projekcija rasta za 2022. godinu je veća nego što smo mi procijenili”, naglasio je.

Na upit jesu li razmišljali u Vladi da se Covid potvrde uvedu i u privatne tvrtke, odgovorio je da “Vlada želi da ljudi rade te da proizvodnja, promet i škole funkcioniraju”.

“To je najbitnije, a i sve ostalo je bitno, ali nije bitno kao ovo. Ako se nastavi dinamika epidemije, Stožer će najaviti daljnje mjere. Govorimo o javnim i državnim institucijama od sljedećeg tjedna”, rekao je premijer.

Osvrnuo se i na slučaj Gabrijele Žalac.

“Pravosudna tijela u Hrvatskoj, bez obzira je li to Državno odvjetništvo, Uskok, policija ili sudovi, svi oni rade neovisno i samostalno. Izrazito smo zainteresirani za to da se u hrvatskom društvu razbija korupcija. U Hrvatskoj postoji presumpcija nevinosti, a to znači da je netko nevin dok mu se ne dokaže da je kriv. I to jednako vrijedi za sve pa i za Gabrijelu Žalac. Mi kao stranka imamo različite mogućnosti donositi odluke, a sljedeći tjedan je sjednica Predsjedništva. Gabrijela Žalac je bila godinama ekspert za europske fondove. Nigdje nisam vidio nikoga tko je imao takav entuzijazam i poznavanje u vezi poznavanja europskih fondova u to doba”, naglasio je premijer.

Dodao je da je zato htio dati signal prema Vladi i stranci birajući ministricu koja dolazi iz Slavonije.

“Tada je bilo bitno – da, pomoći Slavoniji sada i odmah. U tom smislu je ministrica Žalac napravila golemi iskorak. Cjelina njezinog doprinosa na korištenje europskih sredstava je puno šira i veća nego ovaj okvir koji se danas nastoji pokazati. Što će biti, ne znam, ali mislim da je važno da se sagleda cjelina”, rekao je Plenković.

“Vidim da je predsjednik Milanović napao predsjednika Hrvatskog sabora, ali u kontekstu Covida imamo čovjeka koji je koronu nazvao – karijesom. Poruka nekoga za koga je glasao veći broj građana je katastrofalna i sramotna poruka koja šalje negativnu poruku hrvatskim građanima. Epilog takvog zbunjivanja građana je strašna. To govori čovjek koji Hrvatima ne čestita Dan državnosti i kao predsjednik države ignorira taj dan koji je ujedno i blagdan. Krši i zakon o sudovima u proceduri predlaganja kandidata za predsjednicu Vrhovnog suda”, rekao je premijer.

Još je jednom ponovio i da Franko Vidović “laže, premda mu je simpatičan”, a Milanovićeve riječi upućene Jandrokoviću “su sramotne”.

“Sve te stvari koje izgovara su dio političkog napora da našteti HDZ-u. Cijelo vrijeme se ne ponaša kao predsjednik Republike”, naglasio je Plenković.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI