Premijer odgovorio kritičarima: Ako nemate što korisnoga i dobroga reći, onda je bolje šutjeti

Patrik Macek/PIXSELL

Premijera Plenkovića podržao je Neven Šimac, stručnjak za europske integracije i javnu upravu, koji je kazao da je pokazao poznavanje demokratskog sustava

Nakon afere “dnevnice” i uhićenja Tomislava Sauche premijer Plenković zatražio je od vladinih stručnih službi internu istragu o putnim nalozima.

“Informacije koje sam dobio proteklih dana upućuju na zaključak da postoji još niz slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti glede određenih putnih naloga koji su izdavani u proteklom vremenu”, rekao je premijer. Ni o osobama, ni o iznosu, ni o razdoblju spornog isplaćivanja, premijer nije želio govoriti. Sve prikupljeno predano je u ruke Državnom odvjetništvu.

Iz oporbe je premijer kritiziran jer je održao zajedničku konferenciju s državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je kako se ovakvo nešto nikada u povijesti Hrvatske nije dogodilo. Izvršna vlast treba biti neovisna o sudskoj vlasti, rekao je Bernardić.

No, Neven Šimac, stručnjak za europske integracije i javnu upravu, ga ispravlja. Tu nema ničeg neobičnog – tužiteljstvo je dio izvršne vlasti, a sudstvo mora biti neovisno, suci moraju biti novisni i od vlastitog ideološkog gledanja na svijet, kazao je Šimac za HRT. Ovime je premijer Plenković pokazao svoje poznavanje demokratskog sustava, rekao je Šimac te dodao da se čude oni koji ne poznaju demokratski sustav.

I premijer Andrej Plenković odgovorio je na optužbe koje su danas izrekli predsjednik SDP-a Davor Bernardić i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak jer je održao konferenciju za novinare zajedno s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom. Rekao je kako su smiješne kritike – ne samo Bernardića već i brojnih drugih poltičkih aktera i promatrača i dijelova civilnog društva.



“Imamo ozbiljan problem koji smo učili na temelju istrage koju sam osobno naložio kao predsjednik Vlade u funkcioniranju dijela službi Vlade. Ako je riječ o opravdanoj sumnji da je bilo i nezakonitosti i nepravilnosti, onda je moja dužnost kao premijera da tako krupnu političku stvar stavim u dijalog s državnim odvjetnikom čija je zadaća po njegovoj funkciji da se po službenoj dužnosti bavi ovakvim temama. I  zato je on bio na ovom sastanku”, rekao je premijer Plenković. Istaknuo je da je to dobro, a ne loše. Poručio je oporbi da ako baš nikada nema ništa korisnoga i dobroga reći, onda je takve komentare mogla i prešutjeti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI