PREMIJER OPET ŽESTOKO UDARIO NA OPORBU: ‘Dociraju nam oni koji imaju totalitarne manire, pa to je nezabilježeno’

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković bio je gost Dnevnika HTV-a. gdje je komentirao sve aktualne teme, prije svega o aferi Fimi Media i poskupljenju goriva.

“Mi smo već dugo relativno mirni kada je riječ o cijenama plina i struje. Što se tiče cijena nafte, globalno gledajući imamo veliku potražnju zbog ekonomskog oporavka. Istodobno imamo manju ponudu kod proizvođača. Naravno cijene onda rastu. Mi smo već imali naznaku da bi cijene mogle sljedeći utorak narasti i zato smo željeli ograničiti udar na naše građane.

Mi smo to učinili da je sada 11.10 lipa cijena benzina i 11 kuna dizela. Željeli smo dati jednu stabilnost građanima i gospodarstvu. Ako cijene nastave divljati, država ima određene alate. Mi možemo intervenirati kao u svim krizama”, kazao je Plenković.

Na pitanje što ako cijene nafte nastavljaju i dalje divljati premijer je rekao kako će onda vidjeti što se još može učiniti.

“Država ima određene alate, ima rezerve, ima partnere u onima koji su proizvođači i distributeri nafte. Možemo o tome tražiti zajednički rješenje i intervenirati kapo što smo intervenirali u svim krizama”, rekao je Plenković.



“Što je cijena manja, prihod državi od PDV-a je manji. Jedan dio će u ovoj fazi proizvođači i distributeri u okviru svoje marže. U odnosu na cijene koje su sada 11,30 kuna, 11,40 kuna nisu to cijene koje se u tako kratkom roku ne bi mogle iznijeti na leđima onih koji imaju sasvim pristojne prihode u trgovini naftom”, rekao je Plenković.

Opet je komentirao i aferu Fimi Media i presudu bivšem premijeru Sanaderu i HDZ-u.

“HDZ je ovdje kao pravna osoba odgovorna zbog zlouporabe položaja pojedinca, premijera Ive Sanadera i njena odgovornost je derivirana iz postupanja pojedinca.

“Ostavke nema, prijevremenih izbora nema, isprike nema, a sad ću vam argumentirati zašto. HDZ je ovdje kao pravna osoba odgovorna zbog zlouporabe položaja pojedinca, premijera Ive Sanadera i njena odgovornost je derivirana iz postupanja pojedinca. Moj HDZ je dva puta pobijedio na parlamentarnim izborima.  Pobijedio sam dva put na unutarstranačkim izborima i niti jedan bivši predsjednik nije izletio iz HDZ-a kao što je to učinio Grbin.

Karamarko, Brkić, Kovač, svi oni su i dalje u HDZ-u. Nema Milinovića koji je došao pred HDZ s četiri autobusa puna dragih ličana.

Ovo što Grbin radi je nezabilježeno, da iz Kluba izbaci 18 zastupnika. Dociraju nam oni koji imaju totalitarne manire, kao SDP”, kaže premijer Plenković.

Na pitanje postoji li uporište da djelatnici koji se odbijaju testirati dobiju otkaz, premijer odgovara:

“Postoji opcija, ali nije to poanta. Nego je nekima teško testirati se, a test traje doslovno sekundu”, rekao je premijer.

“To je za njih pitanje odabira”, kazao je kolega Nađvinski.

“Ne to je pitanje sekunde. Oni imaju odgovornost zdravog razuma prema profesiji koju rade i prema drugima. Država nikoga ne sili da se cijepi, ali test, nemojmo biti neozbiljni. Kakav je to problem”, pitao se premijer.

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI