PREMIJER ‘OPRAO’ MOŽEMO! ‘Ne shvaćaju što znači transformirati se iz aktivista u nekog tko vodi grad’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon održane zajedničke sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

“Rezimirali smo sve bitne teme koje su bile iza nas, najavili niz aktivnosti ovoga tjedna. Ključno je okončanje ove faze procesa unutarstranačkih izbora, šest mjeseci nakon lokalnih izbora, biramo nova čelništva općinskih, gradskih i županijskih organizacija. Čestitali smo svima koji su dobili povjerenje”, istaknuo je.

Drugi krug izbora za predsjednike ogranaka održat će se u Glini, Sunji i Županji, a sve ostalo je apsolvirano.

“Čuo sam se sa svim novoizabranim čelnicima, sudjelovali su na današnjem sastanku Nacionalnog vijeća. Očekujemo stabilnost u Hrvatskoj i stabilnost unutar stranke i rad na ključnim temama koje su nam u interesu, dodaje Plenković.

Komentirao je odgovornost stranke u presudi u slučaju “Fimi media”.



“Svi su se usuglasili sa stavom koji sam iznio, poštivanje sudskih procesa, pravnog poretka. HDZ će podmiriti jednom kada dobije službeno presudu, iznos novčani koji ćemo uplatiti u državni proračun”, rekao je.

“Svi podržavaju i ograničavanje najviše maloprodajne cijene dizela i benzina”, dodao je Plenković kao i da je pred njima vrlo dinamičan tjedan.

Odgovarajući na pitanja novinara osvrnuo se i na najave vezano uz mogući rast rata kredita i od 20%, a o čemu je govorio guverner HNB-a Boris Vujčić.

“Cilj političkih nastupa, onih koji imaju neki šešir na glavi i važnu dužnost jest da govore istinu i signaliziraju teme, ali isto tako da ne kreiraju paniku. Nije mi jasno kako je ta tema postala aktualna nakon njegovih nastupa. Iz ovoga što je rekla njegova zamjenica Švaljek, Europska središnja banka ne kani dirati u kamate još barem dvije godine. Ne moramo skakati na prvu loptu, rekao sam to još u subotu. U vremenu smo kada su kamate najniže, da se država, gospodarstvo i građani zadužuju po najnižim kamatnim stopama”, ističe.

Na pitanje je li se guverner malo zaletio sa svojim izjavama, Plenković je uz smiješak rekao “da je inače dobro govoriti manje”.

”Bucati’ u oporbi je jedno, preuzeti odgovornost i donositi odluke je nešto sasvim deseto’

Postavljeno je pitanje predsjedniku HDZ-a i je li gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević pogazio jedno od svojih temeljnih predizbornih obećanja, a s obzirom na to da je Grad Zagreb potpisao sporazum o zbrinjavanju otpada s tvrtkom Petra Pripuza.

“To morate njega pitati. Ja mislim da cijela ta politička platforma Možemo, svakoga dana, sve više shvaća što znači transformirati se iz NGO-a, aktivista, u stranku i nekoga tko vodi Grad.

‘Bucati’ u oporbi je jedno, preuzeti odgovornost i donositi odluke je nešto sasvim deseto. Naučit će kroz mandat. Ponovit ću da je Zagreb jednako moj kao i od svih onih koji su podržali Možemo. Pomagat ćemo Zagrebu u svim aspektima, a gradska vlast neka sama objašnjava svoje odluke i obećanja. Neka objasni zašto neka obećanja ne mogu ispuniti”, rekao je.

Vjeruje da će odabirom novih stranačkih ljudi na razini grada Zagreba dobiti kroz nekoliko godina povjerenje za vođenje glavnog grada Hrvatske.

‘Distributeri mogu izdržati’

Osvrnuo se i na negodovanje nekih tvrtki koje prodaju gorivo, a vezano uz ograničavanje najviše cijene tzv. Premium goriva.

“Primili smo na znanje to, nisu to tako slabašne tvrtke da ne mogu na svojim plećima izdržati mjesec dana ovo što smo donijeli. Odgovaramo hrvatskim građanima, ne vidim da će se bilo kome što značajnije dogoditi u idućih 30 dana”.

‘Ljubav i jedinstvo između Hasanbegovića i Benčić’

Što se tiče izbora glavnog ravnatelja HRT-a i moguće nove akcije oporbe tijekom rasprave u utorak, Plenković kaže:

“Ja sam već događanjem naroda, cirkusom koji su eto tako na valu zbivanja prošloga tjedna, ta jedna homogenizacija, ljubav i jedinstvo između HasanbegovićaBenčić, između Grmoje i Hajdukovića potom Grbina i Puljak, to je jedna ljubav koja cvate i razvija se, želimo im svu sreću u toj zaljubljenosti.

Mislim da je današnji treći sastanak Odbora za medije prošao dobro, bez nekih smiješnih proceduralnih primjedbi. Očekujem raspravu, što se nas tiče, stvar je na dnevnom redu. Malo mi je smiješno da me taj spoj desnih i lijevih, što su radili i protiv Kolinde Grabar-Kitarović, jako je dobro za birače desnice da shvate da su oni sljubljeni s Možemo, s dva SDP-a, da je to sve jedno te isto. Da shvate “u koji to rog pušu”. To je važno da njihovi birači shvate. Stvar je o izboru ravnatelja HRT-a sukladno zakonu koji datira iz vremena SDP-a. Procedura se vodi po tom zakonu.

Koncept sukoba interesa dok netko nije na dužnosti je neka fikcija, ako netko ima bilo što, što mora otkloniti prije nego što preuzme neku dužnost, onda taj to i radi. Tako to rade svi na nekim drugim funkcijama. Meni se čini da je gospodin Šveb imao najbolji program, imao je najbolje ideje za budućnost javnog servisa. Ne vidim čemu toliki otpor, što ih toliko muči, što se iza toga krije. To neka naši sugrađani sami neka odlučuju i biraju”, rekao je.

Komentirao je i izjavu bivšeg predsjednika Vrhovnog suda Krunoslava Olujića koji je ocijenio da je izbor Radovana Dobronića, koji je danas prisegnuo, zapravo ne kao pobjedu Zorana Milanovića nego kao poraz Andreja Plenkovića.

“Gospodin Olujić… On je fantastičan, on ima tako dobre reference, inače je briljantan analitičar i pravnik. Kako on zna da Dobronić nije bio moj izbor?”, poručuje.

Poručuje da je dobio povjerenje, da je parlamentarna većina glasala za njega.

“On je moj Jelšanin, ja nikako ne mogu biti protiv njega, mogu biti samo za. Iz mojeg kuta, mi smo po zavičaju pobijedili”, dodaje.

‘Cilj je da sva tri naroda BiH budu istinski ravnopravni’

Što se tiče situacija u BiH, a uoči izbora.

“Izbori su za godinu dana. Faza u kojoj se nalazimo trebala bi biti završna faza da se postigne dogovor o izmjeni Izbornog zakona. U budućnosti ne bi smjelo dolaziti do situacije da drugi narod na teritoriju FBiH svojim glasovima bira Hrvatima njihova predstavnika u Predsjedništvu BiH”, rekao je.

Ponovio je da je cilj izmjena Zakona da sva tri konstitutivna naroda da budu istinski ravnopravni.

“Da se jedan narod ne osjeća da postoji neki inženjering i da je u podređenom položaju. Onda taj narod nije zadovoljan, ne osjeća se dobro. Stvara se nepovjerenje i tenzije, a nije to potrebno. Hrvati ne dovode u pitanje funkcionalnost BiH, niti njenu jedinstvenost, niti njenu suverenost, niti europski ili atlantski put…”

Dodaje i kako će na ovu temu u utorak razgovarati s Draganom Čovićem u Zagrebu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI