PREMIJER POSJETIO POTRESOM POGOĐENA PODRUČJA: ‘Korigirat ćemo najveći problem Zakona o obnovi i ubrzati stvar’

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u posjetu je Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje se sastao sa županom Sisačko-moslavačke županije Ivanom Celjakom i njegovim suradnicima.

Nakon toga u Petrinji je predsjedao sastankom Stožera civilne zaštite RH koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Obišao je srednju školu u Glini, a pola sata kasnije prisustvovao je svečanom obilježavaju Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu.

Uz njega je i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Prilikom obilaska Srednje škole Glina prisutan je bio i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, a ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na svečanom obilježavaju Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu.



Nakon sastanka Stožera za obnovu, premijer se obratio javnosti. Rekao je da se sastao sa županom Ivanom Celjakom te da se Stožer sastaje svaka tri dana.

“Dobili su cjelinu informacija koliko je ljudi oštećeno u potresu, koliko je zgrada već obnovljeno, kao i kojom dinamikom će se ubrzati cijeli proces”, rekao je Plenković.

Upitan je li prije trebalo ići u izmjene Zakona o obnovi, jer se dosad malo toga napravilo, Plenković je rekao da to nije točno.

“Zakon je donesen praktički konsenzusom u Hrvatskom saboru. Vlada je izašla s tim zakonom, zakon je usvojen odmah na početku zasjedanja Sabora prošle godine, nije nitko imao primjedbi na sadržaj zakona. Najveći problem ovog zakona su imovinsko-pravni odnosi, ovdje malo manje, ali u Zagrebu su oni prepreka. To ćemo korigirati i stvar će se ubrzati”, rekao je Plenković.

“Što se tiče obnovljenih kuća, ovdje se ide obrnutim redoslijedom, prvo u sanaciju kuća koje su lakše stradale, sa zelenim naljepnicama pa se ide u crvene”, rekao je Plenković.

Upitan je li se ipak moglo brže, budući da je od prvog potresa u Zagrebu prošlo 17 mjeseci, Plenković je rekao: ”Riješit ćemo.”

A na pitanje kad će kuće s crvenom naljepnicom krenuti u obnovu, Plenković je rekao: “Bit će kad bude spremna.”

Gradonačelnica Siska, Kristina Ikić Baniček, nije bila na sastanku Stožera. “Bila je pozvana, nije došla. Dvaput slabo koga zovemo”, rekao je Plenković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI