Premijer se napokon oglasio: Plenković progovorio o mailovima

YouTube

Premijer Andrej Plenković komentirao je mailove prema kojima je SAD još 2017. upozoravao na problemom s dozvolom za prodaju izraelskih zrakoplova, piše N1.

“Ja sam rekao jučer i nakon sjednice Vijeća za obranu i nakon sjednice Vlade da ćemo napraviti detaljnu analizu, vidjet ćemo kako je nešto što je djelovalo sasvim u redu u siječnju prošle godine, prilikom posjete ministra Mattisa, prilikom posjete izraelskog predsjednika Rivlina… nekoliko mjeseci kasnije postalo pitanje oko kojega nije došlo do suglasnosti američke administracije oko davanja odobrenja za transfer tih moderniziranih zrakoplova.

Neovisno o tome što nisam imao saznanja o mailovima, mailovi su na razini stručnog tima MORH-a i ljudi koji su bili uključeni, bili brojni. Meni je kao predsjedniku Vlade bila cjelina ocjene stručnoga tima MORH-a i prijedlog koja je ponuda najbolja. Mi govorimo o mailovima prije konačne odluke. Bez tih saznanja smo na temelju moje inicijative zadužili predstavnike MORH-a da još jednom odu u Izrael i Washington ne bi li još jednom pouzdano mogli čuti da će jedna strana preuzeti odgovornost za ishođenje dozvola, a to je Izrael, tamo su išli Načelnik Glavnog stožera OS-a Šundov, pomoćnik ministra Nikolić i drugi, a u Washington je otišao pomoćnik ministra Mihatov.

Iz razgovora koji su vođeni, prema onome što je nama prezentirano, bilo je jasno da neće biti problema da Izrael preuzme odgovornost niti da će SAD raditi probleme oko dobivanja dozvola. Mi smo još nakon toga dva mjeseca pustili da se ohladi ta vruća tema i donijeli odluku. Problemi su tek nastupili u kasnu jesen ove godine. I ono što sam rekao u Rijeci, ako mi kao država ne budemo u stanju dobiti ono što smo izabrali kao najbolju ponudu da ćemo staviti van snage cijeli proces, što smo i učinili”, poručio je  Andrej Plenković.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI