PREMIJEROV FREND POGODOVAO NEĆAKU DUBRAVKE ŠUICE: Moćnik iz Janafa omogućio je prijatelju pobjedu na natječaju vrijednom milijun kuna

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Početkom 2020. koronakriza je potpuno paralizirala ekonomiju. U tom cunamiju neki su sektori prošli bolje, drugi lošije, a neki su posve pometeni. Ponajviše toga prebilo se preko leđa industrije zabave. Koncertni događaji na neko su vrijeme bili potpuno zbrisani s lica zemlje, a osim samih umjetnika, stradala je i sva prateća branša, kao što je iznajmljivanje profesionalne scenske opreme – razglasa, bine, rasvjete, prateće infrastrukture…

Svjetska koncertna industrija, procjenjuje se, izgubila je više od 30 milijardi dolara u 2020. godini. I dok su ostale industrije nakon prvog lockdowna pokazivale znakove oporavka, ona ni godinu dana od službenog proglašenja pandemije nije pokazala nikakve obrise života. Tako se u ožujku 2021., upravno na godišnjicu proglašenja pošasti od Svjetske zdravstvene organizacije, udruga hrvatskih organizatora koncerata Promo požalila vladajućima da šteta koju su pretrpjeli iznosi stravičnih 95 posto.

Među tim stradalnicima našla se i zagrebačka tvrtka Eventus produkcija, poduzetnika Marija Šuice. Na glazbenoj sceni Šuica je poznato ime, kao ton-majstor radio je više od desetljeća za Prljavo kazalište, a surađivao je i s grupom Divas, Ninom Badrić, Vannom, Vatrom, Vlatkom Stefanovskim, Letom 3, Darkom Rundekom, Tonyjem Cetinskim, Hladnim pivom. Osim domaćih izvođača, Šuica je potpisivao suradnju i s najvećim svjetskim imenima kada bi ovi gostovali u Hrvatskoj. Kao tzv. crew chef radio je, između ostalog, za Metallicu, Bon Jovija, Lady Gagu, Beyonce, Rogera Watersa, Stinga, Leonarda Cohena, Seala, U2 i druge. Njegov zadatak bio je voditi lokalnu radnu snagu koja je montirala i demontirala te ogromne koncertne produkcije. Koliki mu je bio opseg posla, govori i to što je samo za koncert U2-a u Zagrebu angažirao 230 lokalnih radnika koji su neprestano radili u tri smjene po osam sati. No kad je pandemija stigla, Šuica i njegova Eventus produkcija ostali su gotovo bez prihoda.

Čarobna formula

Ne želeći čekati da se stvari iz “novog normalnog” vrate u “staro normalno”, Šuica je, priznao je to u intervjuu za Večernji list, okrenuo drugim poslovima, a “zlatnu koku” našao je u poslu direktno vezanom uz koronu. “Jedna njemačka tvrtka s kojom smo surađivali ponudila nam je da budemo zastupnici za prodaju i montažu uređaja za dezinfekciju zraka i površina u zatvorenim prostorima, uredima i kongresnim dvoranama”, ispričao je Večernjaku svoju čarobnu formulu.



Ipak, iza tog naizgled briljantnog poslovnog poteza koji će ga izvući iz potpune katastrofe nije stajala njegova poslovna umješnost, nego čista veza, odnosno poznanstvo s članom Uprave JANAF-a Vladislavom Veselicom. Igrom slučaja, tim se poznanstvom indirektno pohvalio u spomenutom intervjuu za Večernji list. “Dolaskom korone, s kojom je potpuno zaustavljena glavna djelatnost Eventus produkcije (kongresi/eventi/koncerti), predložila sam Šuici da se do normalizacije situacije preorijentiramo na prodaju uređaja za dezinfekciju. Ubrzo smo dobili zastupništvo za Hrvatsku sofisticiranih uređaja iz Južne Koreje, Plaze Safe HPA-130W, te je formirana cijena od 35.000 kn po komadu”, otkriva bivša Šuičina suradnica Dijana Kamber koja opisuje kako je Eventus produkcija došla do prvog novca. “Šuica je stupio u kontakt s Veselicom u svibnju 2020. Povezalo ih je to što je Veseličin stric služio zatvorsku kaznu sa Šuičinim djedom za vrijeme političkih progona u bivšoj Jugoslaviji. Šuica i Veselica su se međusobno oslovljavali vitezovima koji imaju misiju spasiti hrvatski narod, a Veselica je jednom prilikom izjavio da je Šuica osiguran preko njega dok je živ i da će mu pomoći u prodaji uređaja. Uputio je Šuicu na razgovor s tadašnjim direktorom sigurnosti u JANAF-u, Vladimirom Zorićem. Šuica mu je tada rekao da će biti nagrađen ako posao prođe, što je Zorić odbio”, ispričala je.

“Prvotno je planirana kupnja 18 uređaja, no od toga se iz nekog razloga odustalo. Prva narudžba uređaja za JANAF dogovorena je direktno, bez natječaja, jer je kupljeno samo šest uređaja (cca. 200.000 kuna). U drugoj, kupljena su još četiri uređaja direktno, dok je za veliku narudžbu od dodatnih 19 uređaja raspisan natječaj putem JANAF-ove javne nabave. Sigurna sam da je ukupno kupljeno 29 uređaja”, dodaje bivša Šuičina suradnica.

Čelna pozicija

Natječaj je, kaže, raspisan po uvjetima koje je mogao zadovoljiti jedino uređaj Eventus produkcije, a Šuica je sve dogovarao s Veselicom na sastancima u JANAF-u, večerama, privatnom e-poštom ili Whatsappom. Nakon takvih konzultacija, slane su službene e-poruke u JANAF.

“Poznato mi je da je, prije raspisivanja natječaja, Šuica dostavio Veselici katalog sa specifikacijama uređaja, prema kojem je natječaj i raspisan. Ukupno je JANAF za kupnju 29 uređaja izdvojio oko milijun kuna. Bila sam prisutna na nekoliko njihovih sastanaka. Veselica je jednom prilikom izjavio da je imenovan u Upravu kako bi prikupio dovoljno materijala za smjenu Dragana Kovačevića i da mu je premijer ponudio njegovu poziciju, što je on prvotno navodno odbio, te je dodao kako razmišlja da bi ipak trebao prihvatiti čelnu poziciju u JANAF-u. Rekao je kako je on pošten i kako samo ‘voli zamočiti prste u med’, što smatra normalnim u poslovanju. Hvalio se da može do bilo koje informacije o bilo kome i da ima tjelohranitelja koji ga prati posvuda”, ispričala je.

Ipak, tu nije kraj suradnji. Pomagali su si i na druge načine. “Poznato mi je da je Šuica kupovao audioopremu koju je instalirao kod Veselice doma, da je častio večerama i pomogao mu pri uvrštavanju na dnevni red Gradske skupštine prijedloga odluke o imenovanju Trga dr. Marka Veselice. Također, jedan uređaj za dezinfekciju Šuica je poklonio Veselici kada je ovaj obolio od korone te ga je instalirao kod njega doma. Navodno je netko počeo istraživati kupnju uređaja pa je taj isti uređaj prodan Hrvatskom plivačkom savezu, kojemu je Veselica predsjednik. Savez je naknadno kupio još dva uređaja pa je preselio svoju opremu u Eventusovo skladište, te je sklopljen ugovor o najmu”, navodi Kamber sve vidove suradnje između “vitezova”.

Ima tog još, prema njezinim riječima, što je potkrijepila i dokumentima. Šuica je krajem 2020. godine direktno s Veselicom dogovorio kupnju božićnih poklona za zaposlenike i partnere JANAF-a – riječ je bila o malim prijenosnim dezinfekcijskim uređajima – u iznosu od 200.000 kuna. “Poznato mi je da su dogovarali i kupnju božićnih poklona s Eventusom u 2021. godini, od koje se na kraju odustalo. Navodno se Veselica tada već bojao takvog poteza zbog mogućih optužbi za pogodovanje”, naglašava.

Sve ovo Dijana Kamber navodi i u kaznenoj prijavi za pogodovanje u javnoj nabavi koju je 25. kolovoza zaprimilo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu jer su, kako navodi, “ostvarena sva bitna obilježja iz gospodarskog kriminaliteta”. Da je JANAF nabavio sporne uređaje, potvrđeno nam je nakon upita koji smo im poslali naslovljena na Veselicu. Ipak, on tvrdi da su uređaji nabavljeni na inicijativu tadašnjeg direktora Sektora sigurnosti i zaštite Vlade Zorića i na preporuku Stožera.

“S obzirom na to da je Jadranski naftovod d.d. pravna osoba od posebnog interesa za RH (odlukom Vlade Republike Hrvatske), rad od kuće nije moguća i održiva opcija koja osigurava kontinuitet poslovanja. Kao odgovoran poslodavac poduzeli smo sve mjere s ciljem zaštite zdravlja zaposlenika te osiguranja kontinuiteta operativnog poslovanja, pa i ovu koja se odnosila na nabavu uređaja koji prema svojim tehničkim specifikacijama štite od virusa (uključujući koronavirus)”, glasi pak njegova verzija događaja.

“Nabavu uređaja je uslijed uhićenja Vlade Zorića dovršio novi direktor Sektora sigurnosti i zaštite. Predmetni postupak nabave proveden je sukladno svim aktima Jadranskog naftovoda d.d. Uređaji su nabavljeni uslijed općepoznate činjenice da se nalazimo u razdoblju globalne pandemije, a JANAF nije društvo koje može poslovne aktivnosti obavljati organizacijom rada od kuće u potpunosti, već je napravio hibridni model kako bi se ljudi izmjenjivali u odnosu na rad od kuće i rad iz prostorija JANAF-a, s ciljem da budu što sigurniji uvjeti rada, što je zakonska i moralna obveza poslodavca. Navedeni uređaj, iz istog razloga, nabavila su brojna društva, od kojih su mnogi i multinacionalne farmaceutske kompanije”, poslao nam je odgovor Veselica.

Znak ‘V’

Isto je potvrdio i Šuica.

“Eventus produkcija bila je u poslovnom odnosu s Jadranskim naftovodom d.d. 2020. godine radi isporuke uređaja za pročišćavanje, ionizaciju i UV dezinfekciju zraka”, odgovorio je i potom naveo da su iste uređaje radi zaštite od covida-19 isporučili i Sandozu, INA-i, Novartisu i AZU-u.

Šuica je potvrdio i suradnju s Hrvatskim plivačkim savezom kojem je, podsjetimo, Veselica predsjednik i kojem je proslijeđen uređaj prvotno namijenjen za Veselicu privatno. Inače, postoji i fotografija na kojoj Veselica i Šuica poziraju ispred uređaja pokazujući prstima znak “V”. “Eventus produkcija daje u zakup Hrvatskom plivačkom savezu skladišni prostor za njihove promo artikle i opremu za reprezentaciju, isporučila je jedan uređaj za pročišćavanje, ionizaciju i UV dezinfekciju zraka za potrebe ureda Hrvatskog plivačkog saveza te je u nekoliko navrata vršila uslugu prijevoza opreme za reprezentaciju”, naglasio je.

Kad riječ je poznanstvu s Veselicom, Šuica nam je rekao kako ga do pandemije nije poznavao, nego da su se prvi put sreli kad mu je prezentirao uređaje.

“U to vrijeme sam održavao mnogo prezentacija po domaćim i internacionalnim kompanijama, ali se sjećam tog susreta s obzirom na to da smo nakon sastanka u neformalnom razgovoru došli do zaključka da je moj djed robijao s njegovim stricem u Staroj Gradiški, nakon čega su navirale mnoge teme iz Hrvatske te naše obiteljske povijesti”, poručio je.

Da su se upoznali na tom sastanku i nastavili druženje, potvrdio je i Veselica. “Prije navedenog poslovnog sastanka Marija Šuicu nisam poznavao. Nakon što sam ga upoznao u JANAF-u, ostali smo u kontaktu”, glasio je njegov odgovor.

Veze za veze

No da je posao izvlačenja najmanje milijun kuna iz JANAF-a plod ovakve slučajnosti, Veselica i Šuica morat će po svemu sudeći objasniti Državnom odvjetništvu. Je li baš posrijedi tolika slučajnost, kao što tvrde, tek će trebati dokazati, a sigurno im ne idu u prilog zajedničke fotografije, ali i poruke koje Kamber ima u posjedu. A u njima, između ostalog, stoji i da nabavka za Hrvatski plivački savez ide prema Veseličinoj preporuci, a tu su i zahvale Veseličine supruge i glavne tajnice koje su uputile Kamber za poklone nakon odrađenog posla.

“Draga Dijana, hvala na poklonima. Svaka čast na odabiru”, šalje zahvalu Veseličina supruga, a s jednakim oduševljenjem Kamber se javlja i Svjetlana Kulauzović, tajnica Uprave. “Draga Dijana, hvala na poklonu, ja sam oduševljena.”

Nadalje, u posjedu smo i audiosnimke u kojoj Šuica priznaje kako je do poslova dolazio preko veze. A nije riječ samo o JANAF-u.

“Meni je sve to interes! Veze za veze za veze… Imali smo sreće preko Anamarije za Veselicu, od Veselice se ‘naštancalo’ za UVC, pa od UVC-a se prodalo Hrvatskom savezu, pa UVC sad ide u Končar, i sad je opet netko naručio. I sve je to od ovoga u onoga i ja ću nastaviti komunicirati isto tako, kao što je dotična Iva Čulina poslala kontakt da mogu ponuditi to na HRT. Meni je sve to interes”, čuje se Šuica dok se obraća suradnicima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI