Premijerova batina za navijače, a podrška Šukeru i nogometnom bezakonju!

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska nogometna reprezentacija će 24. ožujka, nakon pune dvije godine, opet odigrati službenu utakmicu pred svojim navijačima, što samo u zemlji u kojoj je narod višak predstavlja prvorazredno sigurnosno pitanje. Tim su se povodom u Banskim dvorima sastali premijer Plenković, ministar unutarnjih poslova Orepić i šef SOA-e Markić sa Davorom Šukerom i njegovom svitom. Zaključak: Huligani su najveći problem hrvatskoga nogometa! Kad ne možeš ili ne smiješ liječiti i odrezati uzrok, baviš se jedino posljedicama!

Sumrak saga u odnosima državnih institucija i hrvatske nogometne vrhuške obogaćena je ovog tjedna novim besramnim poglavljem: premijer Andrej Planković odlučio je paktirati s predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza, od Zdravka Mamića i njegove klike nametnutim Davorom Šukerom, upravo u trenucima kad se već i unutar nogometne obitelji, a o navijačkoj tribini da i ne govorimo, skupila kritična masa za svrgavanje zlatne kopačke s prevažne funkcije za koju je, znalo se od prvoga dana, a potvrdilo u međuvremenu, dramatično podkapacitiran. Umjesto da ga ostavi na vjetrometini sve snažnijih previranja unutar HNS-a u kojem se Šuker, na žalost, ni u jednom trenu nije ni znao ni htio postaviti kao matica zajedništva i novih, poštenijih odnosa, nego se vrlo osorno i vrlo osobno postavio kao još jedan kamen razdora, osobito maliciozno izazivajući navijače cijelo vrjeme, premijer Plenković pružio je tom nedoraslom i nedostojnom Šukeru zaštitu i iznova mu ojačao poziciju.

Sto i prvi “fake”

U trenutku kad je sto i prvi „fake“ jedanaesterac previše za Dinamo napokon prelio čašu, pa natjerao i HDZ-ova koalicijskog partnera Most da se javno oglasi, ultimativno zahtijevajući da čelnici HNS-a, svi članovi Izvršnoga odbora i svi članovi Skupštine podnesu neopozive ostavke i doživotno se izuzmu iz svih tijela HNS-a, naš premijer pokazao je elementarni nedostatak političkoga sluha, te je slijepo i štreberski odlučio održati još ranije dogovoreni sastanak. Pa je tako prošli utorak u Banskim dvorima primio Davora Šukera ne bi li, eto, njih dvojica, uz pomoć združenih snaga MUP-a, pokušali zaštiti HNS, hrvatsku nogometnu reprezentaciju, ali i samu državu, odnoso njezin ugled ozbiljno narušen brojnim ksenofobnim, crnokošuljaškim, rasnim i raznim drugim oblicima diskriminacije. Naime, hrvatska nogometna reprezentacija će 24. ožujka, nakon pune dvije godine, opet odigrati jednu službenu utakmicu pred svojim navijačima, što samo u zemlji u kojoj je narod višak predstavlja prvorazredno sigurnosno pitanje, pa prema tome i signal za uzbunu na najvišoj razini.

Šukerov mandat

Već sama činjenica da je za Šukerova mandata reprezentacija, zbog izgreda revoltiranih navijača, odigrala bez gledatelja doma četiri kvalifikacijske utakmice za redom (Italija na Poljudu, te Bugarska, Turska i Island u Zagrebu), u svakom bi normalnom okruženju, koje časno priznaje i podnosi odgovornost, osporila svako daljnje pravo Davoru Šukeru da nastavi s najviše pozicije u nogometu sijati razdor, nepoštenje i nepravdu. Ukratko, osporilo bi mu se da i dalje dolijeva ulje na vatru, na već ionako shizofrenu navijačku tribinu i poigrava se s emocijama najranjivijih, koji su godinama bili nepodjeljena podrška nacionalnoj momčadi, pa i samom Davoru Šukeru u njegovoj igračkoj eri. Ali, Hrvatska, na žalost, nije normalna država!



U Hrvatskoj se, eto, i premijer osobno brine da dodatno potpali vatru, odnosno da produbi antagonizme ni mjesec dana prije utakmice s Ukrajinom u Maksimiru, koja se prometnula u „biti ili ne biti“ hrvatskog reprezentativnog nogometa. Svakom pratitelju nogometa jasno je da će, rukne li tribina bakljama i(li) neprihvatljivim pokličima, hrvatska reprezentacija biti najvjerojatnije drastičnom kaznom međunarodnih instanci „pokopana“ na izvjesno vrijeme. Što bi automatizmom izbacilo Hrvatsku sa Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. te oštetilo blagajnu HNS-a za najmanje stotinjak milijuna kuna. Je li moguće da premijer Plenković ne osjeća puls naroda, ili možda misli da se narod može ušutkati? Tko će zalijepiti flaster na usta stotinama onih koji proskribirani poklič „za dom spremni“ koriste kao alat u borbi protiv nogometne mafije, a ne kao veličanje ustaštva i fašizma? Oni su institucijama pravne države dali dovoljno vremena da počiste nogometnu močvaru, ali mafija u nogometu dokazala je da je iznad zakona i institucija, a na razne načine i slizana s njima, pa se i radikalno navijačko krilo odlučilo boriti izvaninstitucijskim metodama. Neprihvatljivim, dakako, šakom, bakljom i pokličem, na svoju štetu i štetu reprezentacije, ali razjarena tribina ne vidi drugoga načina. A ni premijer joj najnovijim potezima nije pomogao da „progleda“.

Dok Mostovci grme da HNS ne provodi Zakon o sportu jer kliki u nogometu ne odgovara da se Zakon provodi, dok grme o tome da cijeli svijet, razna strana tužiteljstva, policije i tajne službe istražuju Mamićeva, Vrbanovićeva&Co. pranja milijuna eura i njihove off shore račune, a oni i dalje vedre i oblače u hrvatskom nogometu, dotle Zagrebački županijski sud ukinda Zdravku Mamiću jamčevinu, vraća mu 14 milijuna kuna te ga šalje nazad u Dinamo, iz kojega, budimo pametni, nije nikada ni otišao.

Plenkovićeve izjave

Kao ni iz HNS-a. Istodobno, premijer Plenković nevjerojatno revidira svoje predizborne izjave o HNS-ovom neprimjenjivanju Zakona o sportu, pa po ispraćaju Šukera i petorice njegovih pobočnika iz Banskih dvora, mrtav-hladan kaže: “Našim planom normativnih aktivnosti predložena će biti revizija Zakona o sportu i naša državna tajnica za sport Janica Kostelić sa svojim suradnicima radi na tim rješenjima.” Što to znači? Da zakon treba uskladiti s potrebama mafije u nogometu? Podsjetimo što je isti taj Andrej Plenković govorio nekoliko mjeseci ranije, evo, recimo 7. rujna prošle godine: “Zakon o sportu je na snazi i buduća HDZ-ova Vlada će osigurati njegovu provedbu.” Ili, recimo, 15. studenoga lani: “Zakon o sportu je na snazi i treba se primjenjivati u cijelosti i dosljedno, sportska inspekcija će kao i svi ostali raditi svoj posao.” Premijeru, uistinu vjerodostojno!

I tako su opet u prvi plan, što je posebno naglašeno na naslovnici Mamićevih Sportskih novosti, iskočili huligani kao najveća prijetnja hrvatskom nogometu, a kojima je Vlada odlučila stati na kraj. Stoga su na sastanak s nogometnom klikom i premijerom u Banske dvore bili pozvani ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, nek’ se zna da je „Batinić iz raja izašao“. Tako su navijači presložili staru izrijeku o batini i raju istog časa kad je nabogatiji hrvatski sudac Damir Batinić, izrastao pod pokroviteljstvom zloglasnog Željka Širića, dosudio jedan od najskandaloznijih penala za Dinamo prošle subote u Vinkovcima, u 90. minuti. Kojim je Dinamo nezasluženo pobijedio Cibaliju 2-1 i zadržao izglede u borbi za naslov prvaka s Rijekom.
Vlast se, kao i mnogo puta dosad, pokazuje odlučnom obračunati se s posljedicama (navijačima), dok uzroke (Mamić, Šuker, HNS) ostavlja da se bave sami sobom, jer valja poštovati statute Fife i Uefe prema kojima se politika ne smije miješati u rad nogometnih institucija. Kao da bi se ovdje radilo o miješanju u rad. Kaj god! Ovdje se radi o neredu i bezakonju. No, zašto bi hrvatski nogomet bio različit od ukupne slike hrvatskoga društva. Osobito jer je vezao preko hobotnice Zdravka Mamića uza se mnoge važne protagoniste iz politike, pravosuđa, policije, medija, pa mnogi s razlogom strahuju od konačne demontaže Mamićevog paralelnog svemira koji je sezao i do Ureda predsjednice.

Predsjednica odbila pozvati Šukera

Tko bolje od Mamića zna koliko je kampanji odradio za HDZ i Bandića, a nekoć i za Stipu Mesića, kojim je sve dužnosnicima, sucima, načelnicima, pročelnicima bio sponzor i pokrovitelj!? Predsjednica se, očigledno, riješila sklonosti prema Mamiću i njegova utjecaja (orjunaši), pa je dramatično promijenila retoriku kad govori o nogometu kojeg treba vratiti onima zbog kojih se igra.

„Nogomet se igra zbog navijača, a ne zbog uglednika. Zbog obitelji, a ne političara. Tim se ljudima mora nogomet vratiti. I, zato pozivam sve na provedbu Zakona o sporta te depolitizaciju i transparentnost rada, čime bi nogomet postao nositelj pozitivnih vrijednosti. Uz nultu toleranciju na nasilje, to će biti put prema pozitivnim trendovima. To su naša očekivanja, a uz suradnju s Vladom i Državnim uredom za sport na čelu s Janicom Kostelić vjerujem da ćemo to i postići“, zaključila je Kolinda Grabar-Kitarović nedavno, prigodom prijema za predsjednika Uefe Aleksandra Čeferina, na koji je, znakovito, odbila pozvati i Davora Šukera. Sasvim u neskladu s Plenkovićevim djelovanjem i izjavama, na koje je odmah reagirao jedan od najistaknutijih Mostovaca Nikola Grmoja, kazavši da nakon sastanka premijera i vrha HNS-a od sad pa nadalje najodgovornijim za neprovođenje Zakona o sportu smatra ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića i državnu tajnicu za sport Janicu Kostelić. Bit će to sasvim sigurno pretežak slalom ne samo za ministra plagijatora nego i za najbolju slalomašicu svih vremena. No, oni su ionako za ovu političko-nogometnu ujdurmu figure koje se lako zaobilazi ili, ako treba, i žrtvuje. A batina će se, ionako, rekosmo već, slomiti na navijačima. I posljedično, na hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. A Šuker i Mamić nek’ i dalje kolo vode uz blagoslov Banskih dvora…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI