PREMINULA DJEVOJKA KOJA JE PROMIJENILA OBRAZOVNI SUSTAV: Lana Prager omogućila bolesnoj djeci školovanje ‘od kuće’

Izvor: Facebook

Djevojka koja je promijenila obrazovanje u Hrvatskoj, Lana Prager, preminula je nakon teške bolesti.

Podsjetimo, ona je od osme godine bila u kolicima jer je bolovala od rijetke genetske bolesti okoštavanja mišića i vezivnog tkiva. Lana je bila prva učenica koje je iskoristila pravo na školovanje od kuće, a s odličnim uspjehom je završila gimnaziju. Zbog nje je  promijenjen Zakon o srednjem školstvu. Naime, svim učenicima koji zbog svoje bolesti ne mogu pohađati srednju školu omogućeno je školovanje od kuće, objavio je Dnevnik.hr.

Lana Prager je nakon gimnazije nastavila obrazovanje i postala inženjerka grafičke tehnologije te je diplomirala kao jedna od najbolji studentica u generaciji.

Predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera, na svom Facebook profilu objavila je kako je ovo “jedan od najtužnijih dana jer nas je napustila najhrabrija i najkreativnija osoba koju sam ikada upoznala”.

Dodala je da je Lanu upoznala na kraju njezina osnovnoškolskog obrazovanja, kada ona po tadašnjem zakonu nije mogla nastaviti školovanje.



“Lana i njezina mama na to nisu pristale. Zajedno smo mijenjale zakone, pomicale granice. Bila je jedina osoba u Hrvatskoj koja je završila fakultet iz svog doma. Nedavno mi se obratila da joj pomognem da skupi novac za nova kolica. No COVID nas je pretekao. Mirno spavaj anđele moj. Volim te i voljet ću te zauvijek”, napisala je Ivana Kalogjera.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI