PREMINUO ANTE GRANIK: Jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih televizijskih novinara

Jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih televizijskih novinara koji je od početka 90–tih godina živio u Šibeniku i do umirovljenja radio kao šef dopisništva HTV-a, Ante Granik, preminuo je u 78. godini.

Tijekom 40 godina televizijskoga rada, uz prepoznatljiv autorski pečat, kreativnost i stvaralačku strast, Granik nije dopustio da u stalnoj bitci s vremenom i rokovima stradaju profesionalnost i etičnost, a time i dignitet struke.

Početkom Domovinskog rata 1991. godine odlazi raditi u Šibenik, gdje je uspostavio Dopisništvo Hrvatske televizije, koje do tada nije imalo niti prostor, a ni telefonski broj, a posebno se pamti ratno razdoblje Granikova televizijskog rada.

Zbog iznimno profesionalnog, hrabrog, etičnog, životnog pristupa poslu i osebujnog autorskog izričaja, do danas su ostali zapamćeni njegovi ratni prilozi.

Prije toga, Granik je u Zagrebu najprije radio u dramskom, pa dokumentarnom programu HTV -a, a u Šibenik je došao uoči Domovinskog rata.



Kao ratni izvjestitelj isticao se svojim sugestivnim televizijskim prilozima prožetim filmskom dramaturgijom u kojima je jasno izricao svoj stav pa i u verbalnim okršajima s generalom Ratkom Mladićem.

U šibenskom HTV studiju dočekao je mirovinu, a rođen je u jeku Drugog svjetskog rata na Alipašinom mostu u Sarajevu na putu iz Makarske prema Zagrebu. Granik je studirao filmsku režiju u Pragu.

Ante Granik nije imao samo jasan stav u vezi s ratnim zbivanjima i stradanjima u Domovinskom ratu nego je jednako britko kritizirao i poratna događanja u Šibeniku. Za svoj ironični televizijski komentar pod nazivom “Šibeniče, ti si stina” dobio je i nagradu Marija Jurić Zagorka koju dodjeljuje Hrvatsko novinarsko društvo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI