PREMINUO JEDAN OD NAJŽEŠĆIH BORACA PROTIV KOMUNIZMA: Zbog svojih stavova godinama je u sovjetskim radnim logorima

Najpoznatiji ruski branitelj ljudskih prava i bivši sovjetski disident Sergej Kovalev preminuo je danas u 91. godini, priopćila je njegova obitelj.

Kovalev je biolog koji je postao jedan od vodećih članova prodemokratskog pokreta bivšeg SSSR-a. Godinama je držan u sovjetskim radnim logorima zbog svog aktivizma.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, bio je postao žestoki kritičar ruskog rata u Čečeniji i upozoravao na manjkavosti u demokratskom razvoju kada je predsjednik Vladimir Putin došao na vlast 2000. godine.


Njegov sin Ivan Kovalev priopćio je na Facebooku da je njegov otac preminuo u snu u ranim jutarnjim satima danas.Ruska grupa za ljudska prava Memorijal, čiji je Kovalev suosnivač, priopćila je da je on bio “odan ideji ljudskih prava uvijek i u svemu – u ratu i miru, u politici i svakodnevnom životu”. Ta vodeća organizacija za ljudska prava, koju su ruske vlasti označile “stranim agentom” u okviru kontroverznog zakona, priopćila je da se Kovalev zalagao za zaštitu ljudskih prava od 1960-ih godina, prenosi AFP.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI