PREMINUO KARDINAL ANGELO SODANO: Papa Franjo: ‘Otišao je ‘poštovani čovjek Crkve’ i ‘svećenik ljubavi’

wikimedia

Utjecajni dugogodišnji vatikanski državni tajnik kojeg Hrvatska pamti po zalaganju za međunarodno priznanje, kardinal Angelo Sodano, preminuo je u petak navečer.

Sodano je u svibnju bio hospitaliziran zbog zaraze Covidom-19, a preminuo je u 94. godini. Pamtimo ga i kao “desnu ruku” dvojici papa – Ivanu Pavlu II. i Benediktu XVI.

Smatra se kako je Sodano zajedno s papinim osobnim tajnikom Stanislawom Dziwiszem, vodio Crkvu u posljednjim godinama života Ivana Pavla II, odnosno u vrijeme kada se papi značajno pogoršavalo zdravlje zbog Parkinsonove i ostalih bolesti.

Poznavatelji prilika u Vatikanu ističu da je imao veliki utjecaj na karijere vatikanskih dužnosnika.

Tajnikom za odnose s državama (šefom diplomacije) Svete Stolice imenovan je 1989., a potkraj sljedeće godine promaknut je za državnog tajnika. Funkciju drugog čovjeka u vatikanskoj hijerarhiji obnašao je do 2006. godine.



Papa Franjo je za Sodana rekao da je to “poštovani čovjek Crkve” i “svećenik ljubavi”.

No, uz njegovo ime vežu se i neke kontroverze. Neki mediji su ga optuživali da je zataškavao istrage seksualnog zlostavljanja u Crkvi. Optužbe je negirao. Kao mrlju u karijeri kritičari mu spominju podršku brutalnom Pinochetovom režimu dok je bio nuncij u Čileu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI