PREOKRET U SABORU! Kuščević ipak ostaje bez Odbora za zakonodavstvo

Patrik Macek/PIXSELL

Bivši ministar uprave Lovro Kuščević, koji se vratio u Sabor i kojemu je na zahtjev DORH-a ukinut imunitet, trebao je postati član Odbora za zakonodavstvo.

Neke od zadaća tog odbora su briga o jedinstvu pravnog sustava i davanje mišljenja o načelnim pitanjima izgradnje pravnog sustava ili jedinstvene primjene zakona. Tu su i razmatranje prijedloga za davanje vjerodostojnog tumačenja zakona ili drugog akta koji je donio Sabor. Oporba je, očekivano, burno reagirala na ovakav scenarij.

“U Hrvatskoj postoje mnogi političari koji promoviraju netransparentnost i korupciju svojim ponašanjem. I danas smo u sabornici vidjeli koruptivno ponašanje, ne znam zašto je netko ometao glasovanje. Ne govorim o načinu na koji je Milan Bandić skupio svoj klub, problem je u tome što je HDZ pristao da ih Bandić ucjenjuje, pa i s ovim glasanjem o imenovanju određenih članova radnih tijela”, rekao je SDP-ov Gordan Maras.

Nakon rasprave trebalo se glasati o Kuščevićevu imenovanju u Odbor za zakonodavstvo, no predsjednik Sabora Gordan Jandroković utvrdio je kako su izgubili kvorum, odnosno kako ih je u sabornici ostalo samo 72, pa će ova odluka svoju potvrdu morati pričekati do glasanja idući tjedan. “To je presedan koji mi se najmanje sviđa. Nepisano je pravilo da i oporba glasa za imenovanje vladajućih članova po odborima, no to se ovaj put nije dogodilo. Nakon ovoga nitko ne priječi vladajuću većinu da smijeni sve članove, predsjednika i potpredsjednika odbora iz oporbe”, komentirao je HDZ-ovac Branko Bačić.

Užasna poruka koja se šalje javnosti, povjerenje u pravosuđe na sve je nižim granama. Ljudi protiv kojih se vode kazneni postupci drže ovu Vladu, čudi me da su oni koji se pozivaju na borbu protiv korupcije i klijentelizma i dalje petkom ovdje i dižu ruke zajedno s Bandićevim žetončićima”, rekao je mostovac Nikola Grmoja.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI