PRESEDAN USRED KRIZE! PLENKOVIĆU IDE SVE BOLJE: U čemu je tajna?

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Tim kojega je formirao premijer Andrej Plenković kako bi se izborio s pandemijom koronavirusa očigledno dobro obavlja svoj posao. Novi ministar zdravstva Vili Beroš u ovom kriznom periodu pliva kao riba u vodi te je u vrlo kratkom roku osvojio simpatije građana.

Iznenađujuće dobro snalazi se i ministar Božinović te ostatak tima kojemu je glavni kriterij stručnost, a ne politika koja je za promjenu gurnuta pod tepih. Da bi odnos prema krizi Plenkoviću mogao donijeti poene, pa ga čak i održati na vlasti i prije no što je problem s koronom buknuo u Hrvatskoj tvrdio je dio analitičara, a sada se to potvrdilo i u anketama.

Naime, Dnevnik Nove TV nedavno je objavio Crobarometar prema kojem od izbijanja krize s koronom potpora HDZ-u raste pa su tako s rejtingom od 25.2 posto ipak uspjeli prijeći SDP-ov rejting od 23,7 posto. Prošlog je mjeseca HDZ bio na 24.8 posto, dok je SDP-ov rejting iznosio 25,2 posto.

Nije nemoguće da je trenutačno rejting vladajuće stranke i bolji budući da je anketa rađena prije nedjeljnog potresa koji je pogodio Zagreb. Zbog reakcije premijera i vladajućih koji su problematici s potresom pristupili prilično savjesno nije nemoguće da je rejting HDZ-a trenutačno i bolji. Osim HDZ-a pandemija koronavirusa koristi i Plenkovićevoj vladi, pa joj shodno tome raste potpora. Premda većina građana i dalje ne podržava rad Vlade odnosno njih 51 posto, taj broj opada, dok je istodobno u porastu broj onih koji podupiru vladajuće; konkretnije radi se o njih 37 posto.

Ako se dakle koronakriza nastavi, a Plenković zadrži odgovornost i kontinuitet, HDZ-u bi to koliko god apsurdno zvučalo moglo koristiti. S druge strane, problem nastaje u paketu gospodarskih mjera koje vladajući nude u ovom kriznom razdoblju, a koji već sada izaziva buru negativnih reakcija pa će premijer o tome ipak morati promisliti.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI