PRESUDA BIVŠOJ ŽUPANICI MARINI LOVRIĆ MERZEL: Je li kriva ili je sve samo splet nesretnih okolnosti?

Foto:Robert Anić/Pixsell

Bivšoj SDP-ovoj županici Marini Lovrić Merzel i njezinim suoptuženicima za korupciju prošlog utorka završeno je suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu. Izricanje presude bit će u utorak, 29. ožujka u 12 sati.

U završnom govoru pred kraj maratonskog suđenja USKOK je zaključio kako je tijekom postupka dokazano da su optuženici odgovorni za niz zlouporaba i pogodovanja.

S druge strane obrana bivše županice ustvrdila je da USKOK nije “dokazao nedjela za koja tereti bivšu SDP-ovu sisačko-moslavačku županicu”. Zbog toga smatraju bi je sud trebao osloboditi svih optužbi.

Podsjetimo, suđenje bivšoj županici počelo je potkraj lipnja 2018., a formalno je krenulo iz početka potkraj rujna te godine pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Vjeran Blažeković. On je preuzeo to mjesto nakon što se iz postupka povukao sudac Ivan Turudić koji je ranije u više navrata odbijao prihvatiti nagodbu Uskoka s ‘pokajnikom’ Željkom Žužićem koji je još 2016. priznao da je bivšoj županici dao sto tisuća eura mita.

Uskokovom optužnicom su uz Lovrić Merzel i Žužića, obuhvaćeni predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, zatim Bernard Popec koji je županiji navodno iznad cijene prodao zgradu za Hitnu pomoć, nećak Marine Lovrić Merzel Dalibor Rožanković i bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić, koji se poput Žužića također nagodio s tužiteljstvom.



USKOK tereti bivšu županicu da je od poduzetnika Željka Žužića 2011. uzela 100 tisuća  eura mita kako bi mu osigurala poslovne udjele u tvrtki Ceste Sisak, koje je prethodno Županijska skupština odlučila prodati. Primanje mita pokušala je potom prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njezina suoptuženog nećaka Dalibora Rožankovića.

Osim toga, prema USKOK-ovim sumnjama, suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji Marina Lovrić Merzel poduzela je sve kako bi osigurala da po znatno višoj cijeni kupi Popecovu nekretninu čime se njegova tvrtka nezakoito okoristila za oko 4 milijun kuna, dok je županija oštećena za 5,6 milijuna kuna.

Bivšu županicu USKOK tereti i zbog neosnovanog plaćanja savjetnika te da je s vijećnicima, prijateljima i rodbinom zaključivala fiktivne ugovore o djelu, ali i da je županija po njenom nalogu plaćala troškove jela i pića na raznim sastancima, privatnim ručkovima i proslavama rođendana te nabavljala hranu za privatne potrebe. Navodno je u razdoblju od 2005. do 2013. službenim karticama potrošila 165 tisuća kuna za privatne troškove hrane, pića i goriva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI