PRESUDA NAKON 22 GODINE: Tomislav Basa dobio 9 godina zatvora zbog ubojstva bankara Ibrahima Dedića

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Na zagrebačkom Županijskom sudu Tomislav Basa, bivši časnik specijalnih postrojbi HV-a, osuđen je nepravomoćno na devet godina zatvora za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića na kućnom pragu u Zagrebu.

Basa se nije pojavio na izricanju presude, s obzirom na to da je izrečena kazna veća od 5 godina, sud mu je produljio istražni zatvor.

I tužiteljstvo i obrana najavili su žalbu nakon što dobiju pisani otpravak presude s detaljnim obrazloženjem, javlja Jutarnji list.

Optužnica je teretila Basu da je 3. srpnja 1999., sukladno prethodnom dogovoru s još jednim nepoznatim počiniteljem, došao ispred kućnog broja 17 u Ivekovićevoj ulici gdje je živio Dedić. Na povratku bankara kući oko 22.30 sati dočekala su ga dvojica u haustoru i izrešetala iz automata, nanijevši mu brojne ozljede glave i tijela. Jedan od napadača je tada ranjen u unakrsnoj vatri i pritom je ostavio krvavi trag koji povezuje Basu s mjestom zločina.

Basa je priznao da je bio na mjestu zločina i da je doista bio ranjen, ali krivnju za ubojstvo je odbacio rekavši da je pucala jedna od dvije osobe s kojima je bio u društvu, no njihova imena sudskom vijeću nije želio otkriti strahujući, kako je napomenuo, za život vlastita djeteta i obitelji.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI