PREVARE NA INTERNETU VREBAJU NA SVE STRANE: ‘Ne plaćajte putem aplikacija već kod isporuke robe, a ni na koji način na Internetu ne ustupajte svoje osobne podatke’

Pixabay

Građani su u posljednje doba sve više izloženi prevarama putem Interneta. Posebice se to odnosi na plaćanje naručene robe. Neki su tu robu plaćali putem internetskih aplikacija, ali ju nikada nisu dobili. Stoga su iz policije ponovno poslali upozorenje građanima da ne plaćaju putem aplikacija već kod isporuke robe te da ni na koji način na Internetu ne ustupaju svoje osobne podatke, posebice broj bankovne kartice i njen PIN.

“Oprez pri kupnji putem interneta”, poručili su u zadarskoj policiji koja provodi kriminalističko istraživanje nakon što je dvoje građana prevareno kada su na jednoj društvenoj mreži pokušali kupiti mobitele. Na koncu su ostali i bez mobitela i bez nekoliko stotina eura.

Jedna je 35-godišnjakinja na društvenoj mreži pronašla oglas za povoljnu kupnju mobitela te je s nepoznatom osobom dogovorila kupnju. Pri ‘dogovaranju’ o načinu uplate, bez prethodne provjere ustupila je osobne podatke virtualnom prodavaču tako da je broj svoje bankovne kartice unijela u poslani link, da bi potom taj prevarant s njenog računa podigao 490 eura.

Na lažni internetski oglas o povoljnoj prodaji mobitela nepoznatoj ženi javio se i 35-godišnji muškarac te joj na bankovni račun uplatio 200 eura, a mobitel također nikada nije dobio.

Iz policije pozivaju građane da koriste dovoljno jake lozinke te na različitim internetskim stranicama i društvenim mrežama ne koriste iste lozinke, ali i da dobro razmisle kakve podatke i sadržaje dijele putem društvenih mreža.Preporučuju im i da online plaćanja obavljaju samo preko sigurnih internetskih stranica, kao i da policiji uvijek prijave svaku sumnju na pokušaj prijevare, pa i kada nisu postali žrtvom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI