PRIČA O OBAVEZNOM CIJEPLJENJU SVE VIŠE SE ZAHUKTAVA: Iz oporbe najavljuju kako bi za to digli ruke

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Cijepljenje stanovništva u Hrvatskoj ne ide po planu.

Prvo smo imali nestašice cjepiva, a sad ga imamo viška jer se dio građana ne želi cijepiti.

Premijer Andrej Plenković je u nekoliko navrata naglasio kako je spremno 1,3 milijuna doza te da se građani odluče za cijepljenje, vrlo brzo bi se mogle ukinuti sve mjere.


Slično je i u drugim zemljama EU, pa se sve više govori o radikalnijim mjerama kao što je uvođenje obveze cijepljenja.

Zbog toga vladajući traže načine kako natjerati ljude da se cijepe jer njihova medijska kampanja očito ne donosi rezultate.Večernji list piše kako bi dio oporbenih stranaka s lijevog spektra dao bi podršku premijeru Plenkoviću za takav potez.

Profesorica ustavnog prava sa Sveučilišta u Rijeci kaže kako bi za uvođenje obveznog cijepljenja trebalo aktivirati članak 17. Ustava, odnosno proglašenje velike prirodne nepogode.

Za to je potrebna dvotrećinska većina koju bi sudeći po svemu Plenković vrlo lako dobio.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin već je govorio o tome da bi vjerojatno pristao dignuti ruku za to ako bi postojalo dobro obrazloženje utemeljeno na znanstvenim spoznajama.

Za obvezno cijepljenje ruku bi digla i Anka Mrak Taritaš, predsjednica stranke GLAS.

“Ja sam pobornik cijepljenja jer ono omogućava zajednici da funkcionira. Ako nam pola nacije ostane necijepljeno, na jesen nas čeka četvrti val. Uvjerena sam da ćemo gledati što rade drugi kad je o tome riječ, prije svega Njemačka. Ako oni uvedu obvezno cijepljenje, i mi ćemo u tom smjeru iako bih voljela da imamo i sada odlučniju Vladu s jasnijim stavom”, rekla je Mrak Taritaš.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI