‘PRIČA O SOLIDARNOSTI JE SLJEDEĆI STRES TEST ZA EU’: Rat u Ukrajini bi ovo moglo brzo okončati

Screenshot/N1

Europarlamentarni zastupnik Tonino Picula komentirao je za N1 na energetsku krizu koja je pogodila Europu, a osvrnuo se i na rat u Ukrajini za koji smatra kako bi mogao biti  relativno brzo okončan.

“Bit će interesantno vidjeti kako će izgledati novi europski plan. Još se uvijek vode pregovori i riječ je o zajedničkom odgovoru EU-a na veliki problem”, rekao je Picula.

Smatra kako “… će von der Leyen sutra imati jedan dosta težak zadatak. Ona mora pronaći zajednički nazivnik za 27 članica EU-a koje nemaju jednake kapacitete za nošenje s visokim cijenama energenata i nemaju istu filozofiju o tome kako taj problem treba rješavati”.

“Bit će zanimljivo vidjeti kako će se oporezovati kompanije koje su zabilježile porast prihoda, poput Shella”, ustvrdio je za N1 Picula.

Prema njegovima riječima, neke države su bile zainteresirane za određivanje najviše moguće cijene za sve energente koji se uvoze, ali to nije bilo moguće.Govoreći o pomoći Ukrajini, Picula je rekao kako se “ovog trenutka sprema veliki paket pomoći od 9 milijardi eura koje bi trebale biti na raspolaganju Kijevu”.

“Upravo ove zadnje vojne akcije vraćaju nadu da rat neće predugo trajati, da će Rusija biti prisiljena sjesti za stol”, istaknuo je hrvatski europarlamentarac, dodajući da ukrajinski ministar Dmitro Kuleba ovih dana ponovno razgovara sa svima za koje smatra da mogu pomoći njegovoj zemlji.

Također je za N1 naglasio da je “očito da neke države EU-a računaju da treba ostaviti prostor Rusiji kako bi je se privelo za stol. Putin govori da on neće prekinuti operaciju, agresiju na Ukrajinu dok se ne realiziraju vojni ciljevi, a s druge strane optužuje Ukrajinu da ne želi pregovarati”.

“Ulazimo u sedmi mjesec agresije i ako se ne dogodi neki važan događaj, gledat ćemo nastavak rata”, upozorio je Picula.

Zatim je detaljnije pojasnio da “energetska kriza, kao i pandemija prije tri godine, izmijenila je mnogo toga u funkcioniranju EU-a. Nemojmo zaboraviti da se odustajalo od razuličitih tabua, prvi put su se članice zajedno zadužile. Čini mi se da će sljedeća velika stvar biti energetika”.

“Sama činjenica da je izdvojeno 280 mlrd eura za subvencije kućanstava i gospodarstva, govore da Europa ima te kapacitete, ali je pitanje političke volje do koje mjere će se one ponašati koherentno. Priča o solidarnosti je sljedeći stres test za EU”, zaključio je za N1 hrvatski europarlamentarac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI