PRIJATELJI ŽIVOTINJA APELIRAJU DA SE NE KORISTE PIROTEHNIČKA SREDSTVA: ‘Jako je stresno za životinje, ali i za ljude’

Twitter

Potaknuti prijavama građana, vlasnika kućnih ljubimaca koji se žale da unatoč zabrani svjedoče bacanju petardi i korištenju drugih vrsta pirotehnike, iz Udruge Prijatelji životinja u srijedu su pozvali građane da to prijave policiji jer je bučna pirotehnika dopuštena samo od 27. prosinca do 1. siječnja.

U priopćenju se ističe kako je upotreba petardi i redenika iz kategorije F2 i F3 potpuno zabranjena tijekom cijele godine.

“Više ljudi prijavilo nam je da, unatoč zabrani, već sada svjedoče bacanju petardi ili korištenju nekih drugih vrsta pirotehnike u susjedstvu. Naglašavamo da je uporaba sve bučne pirotehnike, npr. vatrometa, zračnih bombi, raketa i slično, dopuštena od 27. prosinca do 1. siječnja, što znači da je korištenje izvan tog razdoblja zabranjeno”, piše u priopćenju.

Ističu kako svi građani mogu policiji prijaviti one koji sada koriste pirotehniku pozivom na 112 ili na broj lokalne policijske postaje, a istim putem mogu prijaviti i one koji koriste petarde i redenike, koji su potpuno zabranjeni tijekom cijele godine.

Prijatelji životinja upozoravaju kako se ostala pirotehnika iz navedenih kategorija, poput raketa i vatrometa, ne smije koristiti prije 27. prosinca, a kako bi razjasnili što su točno petarde i redenici te što je od toga zabranjeno, a za što ne, napravili su tablicu s pojašnjenjem. Naglašavaju da bi svi koji ih imaju, trebali preostale zalihe petardi i redenika predati MUP-u ili vratiti u trgovine gdje su ih kupili.



Podsjećaju kako je ove godine stupila na snagu zabrana nabave i uporabe petardi i redenika iz kategorija F2 i F3, što je podržala velika većina građana.

Iz udruge smatraju kako je to samo prvi značajan korak prema izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima u smjeru potpunog ograničenja uporabe pirotehnike koja je opasna kada se nađe u rukama građana, što pokazuju i brojne ozljede djece, odraslih i životinja.

“S obzirom na to da je prije zakonski bila zabranjena i sva ostala pirotehnika iz kategorija F2 i F3, nakon zabrane petardi i redenika logičan je sljedeći korak – skraćivanje dana kada je dopuštena prodaja i uporaba ostale bučne pirotehnike. Zaista nema opravdanja da se dopušta uznemiravanje građana i životinja danju i noću, i to u dane kada se čak ništa niti ne slavi – 27., 28., 29. i 30. prosinca”, ističu u priopćenju.

Upozoravaju kako je zvuk ispucavanja petardi vrlo neugodan i stresan, osobito za one koji se još oporavljaju nakon potresa, bebe i malu djecu, starije i bolesne te divlje životinje i kućne ljubimce.

Prijatelji životinja naglašavaju kako eksplozije petardi i vatrometa izazivaju u mačaka i pasa, čiji je sluh daleko istančaniji od ljudskoga, paničan strah i stres, zbog čega velik broj kućnih ljubimaca godišnje umre od srčanog udara, a mnogi skončaju pod kotačima automobila u pokušaju bijega od pucanja.

Osim zagađenja okoliša i trovanja zraka u zimskim danima, pirotehnička sredstva, uz vatromete koji su još uvijek dopušteni, smrtno ugrožavaju divlje životinje, a osobito ptice, upozoravaju u priopćenju.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI