PRIMORAC O ‘RATU’ S TRGOVCIMA: ‘Cilj države nije ubrati novac i puniti proračun nego sankcionirati nepoštene poslovne prakse, kako je i zakonom propisano’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nakon što su inspektori obišli trgovce zbog povećanja cijena, ne prestaje negodovanje poduzetnika, obrtnika te samih trgovaca.

Na to se u petak osvrnuo ministar financija Marko Primorac koji je rekao kako cilj države u kontroli onih koji su neopravdano podignuli cijene nakon uvođenja eura nije ubrati novac i puniti proračun, nego sankcionirati nepoštene poslovne prakse, kako je i zakonom propisano.

Komentirao je i “rat” trgovaca i vlade u vezi cijena.

O tome da je sve više primjera gdje su se kazne pisale zbog zaokruživanja na šest ili četiri centa i je li to punjenje statistike Državnog inspektorata i inspekcija, ministar je odgovorio da to nije tako.

Napomenuo je da je vlada od početka procesa uvođenja eura sve pokušavalo voditi transparentno.



“Zakon o uvođenju eura i svi drugi akti upravo su takvo okruženje i odražavali, međutim dio poslovnih subjekata je to prefleksibilno shvatio te smo pokušali spriječiti upravo neopravdana poskupljenja”, rekao je Primorac.

Dodao je kako državni inspektorat, porezna i carinska uprava rade sve što mogu kako bi takvo ponašanje sankcionirali, ali i spriječili.

Za njih je istaknuo kako je to “instrument koji djeluje korektivno, ali i preventivno, tako da se šalje poruka svima koji su htjeli iskoristiti ovu situaciju, da to ne samo da nismo priželjkivali, nego smo htjeli i zabraniti”.

Dodao je kako je na kraju sve to propisano zakonima o uvođenju eura i zaštiti potrošača.

“Cilj države nije ubrati nekakav novac i iskoristiti ga za ne znam što i puniti proračun, nego je cilj sankcionirati nepoštene poslovne prakse”, naglasio je ministar.

Na upit o tome što ako te sankcije padnu na sudu, odgovorio je da nije pravni stručnjak, ali da postoje službe koje vlada “itekako koristi i koje su involvirane u donošenje njezinih odluka i strukturiranje bilo kakvih prijedloga”.

Govoreći o porezu na ekstraprofit, odnosno informaciji da će INA na ime toga nameta platiti oko 80 milijuna eura, rekao je da je to i očekivao, kao i ukupnu svotu od oko 600 milijuna kuna i da je to u skladu s predviđanjima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI