PRIMORAC PREDSTAVIO PRIJEDLOG NOVOG ZAKONA: ‘Namijenjen je redistribuciji profita poreznih obveznika koji će u 2021. godini ostvariti značajne razine profita’

Screenshot/N1

Ministar financija Marko Primorac u četvrtak je predstavio nacrt prijedlog Zakona o dodatnom porezu na dobit koji se upućuje u javno savjetovanje.

O porezu je na sjednici Vlade govorio i premijer Andrej Plenković.

“U javno savjetovanja šaljemo Zakon o dodatnom porezu na dobit. To znači da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje. Smatramo da bi ovakva vrsta poreza bila solidarni doprinos. Naglašavam, ovo je kriza koja zahtijeva da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje. Ne radi se o kažnjavanju onih koji su uspješni”, rekao je premijer na sjednici Vlade.

O novom porezu Primorac je rekao kako će se u četvrtak tijekom dana uputiti u javno savjetovanje prijedlog Zakona o dodatnom porezu na dobit.

“Dugo se o tome govorilo. Ovaj porez je prije svega namijenjen redistribuciji profita poreznih obveznika koji će u ovoj godini ostvariti razne razine dobiti. Cilj nije kažnjavati poduzetnike i utvrđivati nekakvu razinu profita odnosno dobiti i oduzimati nekome stečenu zaradu koja je iznad ‘prihvatljivih razina’ nego je cilj, u ovim doista teškim okolnostima kada solidarnost treba doći do izražaja i kada svatko od nas treba podnijeti jedan dio tereta ove krize, da se pomogne svima onima kojima je pomoć potrebna. U tim okolnostima, smatramo da je opravdano uvesti ovakav porez”, rekao je Primorac.



Pojasnio je kako se prema prijedlogu, porezni obveznici će biti oni poduzetnici čiji je prihod u 2022. godini bio veći od 300 milijuna kuna, znači riječ je o najvećim poduzetnicima.

Promatrat će se četvorogodišnja dobit i dodat će se 20 posto, a sve što je dodatno na to, oporezovat će se dodatnim porezom po stopi od 30 posto. Pojasnio je kako će se uvesti još jedna porezna stopa.

Ukoliko je netko ostvarivao gubitke u proteklom razdoblju to se neće uzimati u obzir već će se tretirati kao da je dobit nula odnosno da je neki poslodavac poslovao bez dobiti.

“Nama je bilo u interesu saslušati sve reakcije. Predvidjeli smo određene odbitke, primjerice na stavke koje će se odnositi na prodaju materijalne i nematerijalne imovine te da se nekom poslodavcu taj dio ne oporezuje. Pratit ćemo sve komentare i konstruktivne kritike te se nadamo da ćemo kroz saborsku proceduru donijeti prihvatljiv zakon”, naglasio je ministar financija.

Napomenuo je kako je takav porez napravljen na načelima pravednosti jer u ovim uvjetima gospodarske krize trebamo podijeliti teret te krize.

“Ovo je jednokratan porez koji će se odnositi na poslovnu 2022., a plaćat će se u 2023. godini”, rekao je Primorac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI