PRIORITET JE ODRŽIV ZDRAVSTVENI SUSTAV: Povećava se dobna granica osiguranika koji imaju pravo na naknadu za bolovanje na teret sredstava HZZO-a?

Pixabay

Održiv zdravstveni sustav je jedan od prioriteta i ciljeva Programa Vlade Republike Hrvatske 2020. – 2024. godine. Stoga je Ministarstvo zdravstva u izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje su upućene na javnu raspravu, predložilo nekoliko promjena.

Jedna od najvažnijih promjena je da se dobna granica osiguranika koji imaju pravo na naknadu za bolovanje na teret sredstava HZZO-a, odnosno državnog proračuna, poveća sa 65 na 70 godina uz uvjet od najmanje 15 godina mirovinskog staža, objavio je portal Mirovina.hr.

Uvedene su još neke novosti koje se odnose na rad domova zdravlja, sanitetskog prijevoza i na liste lijekova te na liste čekanja.

Do sada je država poticala rad starijih od 65 godina, ali umjesto olakšica, zakidala ih je u odnosu na mlađe zaposlenike. Trenutno bolovanje starijih radnika ide na teret poslodavca, a ne države.

Također, preciznije će biti uređen nadzor nad korištenjem bolovanja. Kada se u postupku provedbe kontrole utvrdi da ne postoje medicinske indikacije za daljnje korištenje privremene nesposobnosti može se prekinuti privremena nesposobnost za rad osiguranika.



Uređuje se iznimka u vezi ugovaranja provođenja zdravstvenih usluga.

Predlaže se i uvođenje liste lijekova, ortopedskih pomagala i drugih medicinskih proizvoda te dentalnih pomagala Zavoda bez naznake osnovna, dopunska ili dodatna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI