PRISTIŽU NOVI DETALJI O UHIĆENJIMA: Dvije službene osobe prijavljene za primanje mita, osam jer su im davale mito

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL, Ilustracija

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja sve osumnjičene osobe predane su pritvorskom nadzorniku, a USKOK-u je podnijeta kaznena prijava.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad desetero hrvatskih državljana (1955., 1970., 1971., 1973., 1958., 1945., 1948., 1953., 1965. i 1967.) zbog sumnje da su počinili kaznena djela protiv gospodarstva – Primanje mita i Davanje mita.

Priopćenje policije prenosimo u cijelosti.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je:

Prvoosumnjičeni (1955.), kao službena osoba jedinice lokalne samouprave, u vremenskom periodu od 3.8.2020. do 11.9. 2020.godine počinio kazneno djelo Primanje mita tako što je zahtijevao te primio obećanje mita od trećeosumnjičene (1971.) i četvrtoosumnjičenog (1973.) u iznosu od 10 tisuća kuna, odnosno protuvrijednost od 1.300 eura, da unutar granica svoje ovlasti obavi službenu radnju koja bi se morala obaviti u postupku rješavanja zaprimljenih zahtjeva jednog trgovačkog društva čiji je predstavnik drugoosumnjičena i jednog trgovačkog društva u vlasništvu četvrtoosumnjičenog, a u vezi prenamjene i objedinjavanja poslovnih prostora u prizemlju postojeće zgrade u Zagrebu.



Na taj način, prvoosumnjičeni je omogućio trećeosumnjičenoj i četvrtoosumnjičenom oslobađanje od plaćanja posebnog doprinosa u visini od 228 tisuća kuna. Sumnjiči se da su trećeosumnjičena i četvrtoosumnjičeni počinili kaznena djela Davanje mita.

Prvoosumnjičeni (1955.) počinio kazneno djelo Primanja mita na način da je kao službena osoba zahtijevao i primio mito da unutar granica svojih ovlasti obavi službenu radnju koja se ne bi smjela obaviti te je posredovao pri podmićivanju druge službene osobe, odnosno drugoosumnjičenog (1970.) kojeg se također sumnjiči da je počinio kazneno djelo Primanje mita, dok se petoosumnjičeni (1958.) sumnjiči da je počinio kazneno djelo Davanja mita.

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičeni (1955.) u vremenskom periodu od rujna do prosinca 2020. godine kao službena osoba ovlaštena za donošenje odluka u postupku izdavanja prometne suglasnosti na geodetski elaborat uređenja površine za operativni rad vatrogasnih vozila za objekt u vlasništvu trgovačkog društva petoosumnjičenog (1958.), od njega zatražio plaćanje novčane naknade u iznosu od pet tisuća eura, a kako bi izdao suglasnost iako objekt nije ispunjavao uvjete, a na što je petoosumnjičeni i pristao.

Također, sukladno prethodno dogovoru s drugoosumnjičenim (1970.), prvoosumnjičeni je od petoosumnjičenog zatražio plaćanja novčane nagrade za drugoosumnjičenog u iznosu od 500 eura, na što je on i pristao. Temeljem novčane nagrade, drugoosumnjičeni je kao službena osoba izdao rješenje o privremenoj regulaciji prometa u postupku izdavanja regulacije pješačkog prometa neposredno prije izvođenja građevinskih radova na lokaciji predmetnog objekta.

Prvoosumnjičeni (1955.) počinio kazneno djelo Primanja mita na način da je kao službena osoba zahtijevao i primio mito da unutar granica svojih ovlasti obavi službenu radnju koja se ne bi smjela obaviti, dok se šestoosumnjičenog (1945.), sedmoosumnjičenog (1948.) i osmoosumnjičenog (1953.) sumnjiči da su počinili kazneno djelo Davanje mita.

Naime, postoji sumnja da je prvoosumnjičeni kao službena osoba ovlaštena za donošenje odluke vezano za utvrđivanje posebnih uvjeta u postupku dobivanja lokacijskih dozvola za prometne i druge objekte, te izdavanja suglasnosti na tehničku dokumentaciju za potrebe trgovačkog društva u vlasništvu šestoosumnjičenog (1945.), dogovorio sa sedmoosumnjičenim (1948.) izdavanje svih potrebnih suglasnosti odnosno odobrenja u zamjenu za odgovarajuću novčanu naknadu, i to na način da će 5 tisuća kuna međusobno podijeliti.

Nakon toga, prvoosumnjičeni je davao upute osmoosumnjičenom kako izraditi zahtjev, a čije trgovačko društvo je angažiralo trgovačko društvo šestoosumnjičenog. Nakon izrade zahtjeva, osmoosumnjičeni ga je predao sedmoosumnjičenom, a on nadležnom gradskom uredu gdje je prvoosumnjičeni izdao suglasnost.

Zaprimljenu novčanu nagradu šestoosumnjičenog, prvoosumnjičeni je zaprimio od osmoosumnjičenog te ju podijelio sa sedmoosumnjičenim, prema prethodnom dogovoru.

U vremenskom periodu od listopada 2020. do 26. studenog 2020. godine prvoosumnjičeni (1955.) počinio kazneno djelo Primanja mita na način da je kao službena osoba zahtijevao i primio mito da unutar granica svojih ovlasti obavi službenu radnju koja se ne bi smjela obaviti, dok se devetoosumnjičenu (1965.) i desetoosumnjičenog (1967.) sumnjiči da su počinili kazneno djelo Davanje mita.

Naime, sumnja se da je prvoosumnjičeni kao službena osoba ovlaštena za donošenje odluka vezano uz utvrđivanje posebnih uvjeta u postupku dobivanja lokacijskih dozvola za prometne i druge objekte te izdavanja suglasnosti na tehničku dokumentaciju, dogovorio s devetoosumnjičenom (1965.) kao odgovornom osobom trgovačkog društva koja je izrađivala zahtjev za potvrdu glavnog projekta za potrebe realizacije izgradnje stambenih objekata na lokacijama u Zagrebu, da će osigurati izdavanje potvrda u zamjenu za sada neutvrđen novčani iznos.

Izdane potvrde, prvoosumnjičeni je predao desetoosumnjičenom (1967.) koji mu je zauzvrat predao za sada neutvrđeni novčani iznos.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI