PROCURILA INFORMACIJA O ZAMRZAVANJU CIJENA HRANE: Zbog nepažnje ministrice Obuljen Koržinek proizvođači jutros podigli nabavnu cijenu mljevenog mesa

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U Vladinom paketu mjera za borbu protiv inflacije trebalo bi biti i ograničenje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, a to je prvo službeno potvrdila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u emisiji Hrvatskog radija »A sada Vlada«, objavio je Novi list.

“Razgovara se o mogućnostima da se za kategoriju određenih nužnih namirnica ograniči cijena kako bi se zaštitilo građane”, izjavila je Obuljen Koržinek, ali nije spominjala koje bi to namirnice bile.

Zemlje koje su posezale za takvim mjerama obično su ograničavale cijene brašna, ulja, šećera, a u hrvatskom slučaju spominje se i mljeveno meso.

Iz Vlade su uporno odbacivali mogućnost ograničavanja cijena osnovnih proizvoda, kao što su to učinili na početku krize koronavirusa, ali je još u srpnju novi ministar financija Marko Primorac rekao da “ni taj potez nije isključen u slučaju daljnjeg rasta inflacije”.

Martin Evačić, predsjednik uprave Narodnog trgovačkog lanca (NTL) i predsjednik HUP-ove Udruge trgovine potvrdio je za Novi list da je “Vlada razgovarala s deset najvećih tvrtki u maloprodaji o ograničenju cijena osnovnih proizvoda”.Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom predviđa kaznu do pet milijuna kuna, a jedan od poznatijih slučajeva jest kazna u iznosu od 1,3 milijuna kuna koju je lani Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izrekla trgovačkom lancu Spar jer je ta tvrtka, kako je utvrdio AZTN, “brašno u razdoblju od 9. do 11. studenoga 2018. godine prodavala po cijeni nižoj od nabavne”.

Evačić upozorava da su “jutros dobili nove nabavne cijene mesa, koje su veće za deset posto od dosadašnjih. Nabavne cijene mesa sada se mijenjaju svaki tjedan. Možemo prihvatiti te cijene ili odlučiti da tog proizvoda neće biti u trgovinama”.

“Ako Vlada privremeno i suspendira kazne za prodaju ispod nabavne cijene, tko će nabavljati neki proizvod i prodavati ga mjesecima ispod cijene i na njemu gubiti, a to onda može značiti samo nestašicu određenih proizvoda. Nije jasno kako bi se cijene svježeg mesa i dalje formirale slobodno, a bile bi ograničene cijene mljevenog mesa koje se radi iz tog istog mesa za čije cijene nema ograničenja,” zaključio je Evačić za Novi list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI