PROCURILE INKRIMINIRAJUĆE SNIMKE POSAVCA I KOBALA! Evo do čega su došli istražitelji: ‘Ja sam ti od sebe donio 10 hiljada kuna, ako ikako možeš…

Foto: Pixsell

U velikoj USKOK-ovoj akciji koja je opet iznova Hrvatsku digla na noge uhićen je između ostalih sad već bivši međimurski župan Matija Posavec.

Kako je USKOK objavio razlog je, “osnovana sumnja na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti”.

Podsjetit ćemo o čemu se točno radi.


Posavec je poduzeo potrebne radnje da osigura ponovno imenovanje Josipa Kobala na položaj člana upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Međimurske županije, za što mu je Kobal navodno dao mito od 10 tisuća kuna, sumnja USKOK.

Ono za što se još tereti Matiju Posavca je utjecaj na zapošljavanje, odnosno da je tražio da se zaposli nećakinja poznanice.Dnevnik NOVE TV. je uspio doći u posjed inkriminirajućih razgovora do kojih su došli istražitelji u tajnim mjerama snimanja.

Razgovor između Matije  Posavca i Josipa Kobala počinje 6. svibnja 2021.

“Evo ja sam ti od sebe donio 10 hiljada kuna… nemaš nikakve obveze prema meni… probaj me, ako kako možeš varijantu u ŽUC i gotovo…”.

Posavec mu odgovara: “Riješeno… Može…”

Tijekom istog susreta policija je zabilježila i Kobalovu molbu da osigura zaposlenje njegovoj kćeri, navodeći ”da bude brzo diplomirala, ima još samo dva ispita i da bude tamo do jeseni gotova pa da je onda negdje tamo smjesti”, rekao je Kobal.

Posavec na to odgovara ”da onda tada budu vidjeli”.

Dobila pitanja prije natječaja

Dva mjeseca ranije razgovaralo se zapošljavanju nećakinje direktorice varaždinske tvrtke koja je čistila urede Županije.

Posavec pritom navodi kako mu ”bude pamet popila ova D. kaj čisti, da ima tu svoju nećakinju T. koja je došla drugi put sim, da mu je cura odma sjela… bistra je, komunikativna, operativna, inače pravnica, da je pravo završila u Rijeci i da je nekako probaju zgurati unutra…”, rekao je Posavec.

Dva tjedna kasnije objavljen je natječaj za zapošljavanje, a Posavec direktoričinoj nećakinji obećaje “da joj M. prije bude dao pitanja, samo da to ne smije nikome reći.”

Nećakinja tako osvaja najveći broj bodova i zapošljava se krajem travnja.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI