PROCURILE SU FOTOGRAFIJE: U ovakvim uvjetima sudilo se Vjekoslavu Prebegu

Foto: Guliver/REUTERS/Alexander Ermochenko

U ponedjeljak je započelo suđenje u Donjecku Hrvatu Vjekoslavu Prebegu koji se borio u Mariupolju na ukrajinskoj strani.

Na fotografijama koje su izašle u javnost vidljivo je kako su petorica okrivljenika tijekom suđenja bili u kavezu te su ih nadzirali zaštitari s fantomkama na glavi.

Prebega i još četvoricu stranih državljana – sud tereti da su se kao plaćenici borili na ukrajinskoj strani. Trojici – Prebegu, Šveđaninu Mathiasu Gustavssonu i Britancu Johnu Hardingu – prijeti smrtna kazna. Optuženi su i da su obučavali za terorističke aktivnosti.

Svi osim Britanca – izvedeni su pred sud. Izjasnili su se da nisu krivi. Iduće ročište trebalo bi biti održano početkom listopada.

“Jesu li vam poznati ovi ljudi koji su sada ovdje s vama”, upitan je Prebeg.



“Ne. Služio sam u Prvom bataljunu mornaričkog pješaštva 36. brigade. Ja sam mornar”, odgovorio je.

Hrvatska je oštro osudila podizanje optužnice protiv Prebega poručivši kako je ona protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima.

Ministarstvo vanjskih poslova otkrilo je kako je u stalnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se slučaj Vjekoslava Prebega rasvijetlio te da su u kontaktu i s njegovom obitelji.

“Mi smo reagirali neki dan, kao što ste vidjeli, MVP odmah je reagiralo, više puta su poslane poruke, dakle, mi smatramo da su takva vrsta suđenja apsolutno neprihvatljiva, međutim, on se našao u toj situaciji u kojoj se našao i dalje ćemo pratiti i boriti se za njega”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI