PROCURILI DETALJI ISKAZA ŽALAC KOJI SE NEĆE SVIDJETI VLADAJUĆIMA: ‘ Svi su sve znali i radila sam po programu Vlade!’

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Gabrijela Žalac, bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU završila je mjesec dana u pritvoru u Remetincu kako ne bi utjecala na svjedoke. Oporba se zbog svega dignula na noge,  premijer je branio no onda je ipak promijenio retoriku. No kako je izjavio želi da se situacija smiri i da institucije odrade svoj posao te da mu je žao zbog cijele situacije.

“Svoj posao sam obavljala u skladu sa zakonom te programom Vlade. Sve što mi se stavlja na teret je netočno. Sve službe u ministarstvu su bile upoznate sa svime što se radilo. Ja nisam utvrđivala cijenu niti za jednu nabavu. To je radila resorna uprava u suradnji s glavnim tajništvom. Plan nabave se mijenjao sukladno potrebama tijekom procesa nabave, a sve su radile službe u Ministarstvu koje su sve potpisivale. Svi su znali što je plan Vlade i što treba ispuniti.

Glede konkretne nabavke softvera sve je sigurno odrađeno po zakonu, i ja nisam utjecala na Petrica ni SAFU kako se tvrdi. Program SPUR je odličan program, ali ga moji nasljednici u Ministarstvu više nisu koristili. Bilo je priča i o drugim programima kao npr. o e-fondovima i slično”, ovako je svoju obranu iznijela bivša ministrica Ministarstva europskih fondova i regionalnoga razvoja Gabrijela Žalac pred istražiteljima Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), piše Jutarnji list.

Podsjetimo, EPPO je otvorio i istragu protiv Žalac koja je zajedno s ravnateljem SAFU-a Tomislavom Petricem, te vlasnicima informatičkih tvrtki Mladenom Šimuncem i Markom Jukićem.

Prema optužbama EPPO-a Žalac je motivirana prijateljstvom sa Šimuncem činila sve kako bi 2017. i 2018. Šimunac, odnosno najprije njegova, a zatim tvrtka njegovoga poslovnoga partnera Jukića, dobila unosan posao nabavke sufwarea, na kraju težak 13 milijuna kuna bez PDV-a.



Kao dokaz toga prijateljstva, EPPO je navodno u spis priložio i fotografiju s proslave 40. rođendana Gabrijele Žalac iz veljače 2019. na kojoj se s njome zajedno na tulumu vide i Petric i Šimunac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI