PROCURILI DETALJI STRAVIČNE SMRTI U BOLNICI: Svi se pitaju kako je pacijent mogao izgorjeti dok je primao kisik. Pojavila se jedna od teorija

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Uzrok tragedije u varaždinskoj bolnici u kojoj je preminula osoba nakon požara još uvijek se utvrđuje, a iako ni policija, ni Opća bolnica Varaždin nisu otkrili identitet stradalog, doznaje se kako je riječ o 48-godišnjem Stjepanu Slatini, piše Jutarnji.

U petak je, oko 12.25 minuta, smješten u bolničku sobu na prvom katu muškog odjela u Specijalnoj bolnici Novi Marof. Medicinska sestra stavila mu je masku, spojila ga na kisik, pitala je li dobro i izašla iz sobe. Dvije minute potom u sobu ulazi čistačica i svjedoči stravičnom prizoru. Stjepan Slatina je izgorio.

Što se dogodilo u međuvremenu, tijekom 120 stravičnih sekundi, utvrdit će istraga. Nezapamćena je ovo tragedija u bolnici, a vjerojatno i u Hrvatskoj. Naime, pacijent je izgorio jer je kisik, koji je primao, raspirio vatru.

Uzrok tragedije tek se ima utvrditi, no čini se da je Stjepan skinuo masku kako bi pripalio cigaretu. Upalio je šibicu i sve se zapalilo, a o cijelom su događaju iz Opće bolnice Varaždin, kojoj pripada i Specijalna bolnica Novi Marof, tek šturo izvijestili o događaju. U priopćenju, između ostaloga, piše da je u “tragičnom događaju smrtno stradao pacijent na produženom liječenju u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof”.

Policija je u izvanrednoj vijesti dodatno izvijestila da je dojava o požaru na aparatu za kisik stigla u 12.29 sati, odmah nakon ručka. Policija tek treba istražiti što se dogodilo, jer sumnja se da je riječ o kvaru na uređaju ili sistemu. Bolnica, naime, kao i većina bolnica, ima jedan spremnik s kisikom, koji je cijevima razveden po bolnici. Zbog toga se pretpostavlja da bi, u slučaju kvara na sistemu, tragedija bila i puno veća jer se ne bi zapalio samo jedan krevet. Ovako se smatra da je moralo doći do nekog iskrenja u blizini kisika pored kreveta. Budući da su pronađene šibice i cigarete, pretpostavlja se da je nesretan čovjek htio zapaliti cigaretu.



Odmah nakon događaja, osoblje je ispraznilo prvi kat bolnice, na kojemu je izgorio pacijent.

Rano poslijepodne, netom nakon nesreće, u bolnici i oko nje, u parku bogatom raslinjem, čija je centralna zgrada nekoć bila dvorac, dominirala je tišina. Tek tihi razgovor policije s liječnicima u prizemlju muškog, preuređenog odjela bolnice. Pola sata kasnije, počeli su se okupljati novinari, ali službenih izjava do kasnog poslijepodneva nije bilo.

“Zvala je liječnica oko dva sata i rekla da se dogodio incident i da je Stjepan preminuo. Spomenula je i policiju. Nije mi bilo jasno kakve policija ima veze sa smrću mog bolesnog brata, ali nisam stigao ništa pitati, jer je gospođa rekla da će se javiti kasnije, pozdravila je i poklopila”, ispričao je za Jutarnji Ivica Slatina, brat blizanac sad pokojnog Stjepana.

Televiziju nisu gledali ni slušali radio. U tišini su oplakivali Stjepana. Velik je to šok bio kad su saznali da je on preminuo u požaru koji je rasplamsao kisik koji je udisao.

“Stjepan je prije četiri godine obolio na bubrege, oba su mu otkazala i bio je na dijalizi. Kasnije je dobio i karcinom želuca, jedna je bolest sustizala drugu. U utorak prije dva tjedna mu je bilo jako loše i završio je u varaždinskoj bolnici sa zapletajem crijeva, gdje su ga i operirali. Premješten je u Novi Marof, a jučer mu je opet pozlilo i opet je završio u Varaždinu. U tom ga je međuvremenu i brat tražio, ali ga nije bilo. Koji sat kasnije, zvala je doktorica”, ispričala je majka Štefica.

Beroš traži odgovore

Ona i njezini blizanci zajedno su živjeli u Orehovcu. Dečki se nisu ženili, od kad su počeli problemi sa bubrezima, Stjepan je u invalidskoj mirovini. Skromna je to obitelj, živjeli su od Stjepanove i majčine mirovine.

Ispred kuće bez fasade počela se graditi lijepa okućnica, s cijelom setom peka i roštilja.

“Stjepan je to počeo raditi i posvetio se tome. Možda se i prenaprezao. Možda je sve to bilo preteško za njegov želudac, možda je zato dobio zapletaj crijeva”, muči sad majku je li ga trebala pokušati spriječiti u radovima.

Ono što nju i Stjepanova blizanca sad najviše zanima je kako se mogla dogoditi takva tragedija. Zanima to i ministra zdravstva, Vilija Beroša.

“Po dobivanju informacija o tragediji, odmah sam stupio u kontakt s bolnicom, županom i kolegama iz zdravstvene inspekcije kako bismo utvrdili sve činjenice i odredili daljnje korake. Nažalost, to neće vratiti preminulog pacijenta, ali će rasvijetliti okolnosti. Iako to ne može nadomjestiti gubitak obitelji u ovom teškom trenutku, bit će učinjeno sve da se utvrde činjenice”, izjavio je Beroš.

Kako se neslužbeno doznaje, prvi rezultati istrage kriminalističke policije govore u prilog teorije da je kisik došao u dodir s otvorenim plamenom, najvjerojatnije sa zapaljenom šibicom.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI