PROCURILI NOVI DOKUMENTI IZ JANAFA: KAKO SU SE SKLAPALI POSLOVI? Od ovih cifri će vas zaboljeti glava

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Bivši direktor Janafa i USKOKOV osumnjičenik  Dragan Kovačević je od poznanika kupio sedam kompleta za sprječavanje pada s visina za 1,75 milijuna kuna, odnosno 250 tisuća kuna po kompletu.

Isti taj komplet na tržištu stoji između 10 i 22 tisuća kuna, piše u svom nedjeljnom izdanju Jutarnji list.

To je samo jedan detalj poslovne suradnje Matadure, tvrtke za usluge u nautičkom turizmu, i državne tvrtke Janaf. Od lani se spekuliralo da je splitska Matadura, vlasnika Damijana Krkleca, koji se pojavio i kao gost famoznog Kluba u Slovenskoj 9, uživala u Janafu isti “tretman” kao Elektrocentar Petak i često prolazila na javnim natječajima.

U posjedu su dokumenta

Jutarnji list sada donosi i prve službene podatke poslovanja Janafa. Državna tvrtka Janaf kao dioničko društvo nema obvezu izvještavati javnost o svojem poslovanju, odnosno ugovorima javne nabave, što se dosad vješto koristilo.

 Međutim, prvi put, otkako je buknula korupcija afera Janaf, a u pritvoru završili bivši šef Janafa Dragan Kovačević, poduzetnik Krešo Petek i nekolicina političara i službenika, Janaf je otvorio Jutarnjem listu službene podatke o poslovanju sa splitskom tvrtkom Matadura, ali i  Elektrocentrom Petek iz Ivanić grada.

Osim toga, Jutarnji je prvi dobio priliku pregledati i kaznenu prijavu koju su radnici Janafa, zviždači, poslali Državnom odvjetništvu u veljači ove godine, a u kojoj se nalaze dosad nepoznati detalji i optužbe protiv vlasnika Matadure Damijana Krkleca, bivšeg šefa Janafa Kovačevića i trojice djelatnika Janafa.

Navode se tu teške optužbe. Da su Kovačević i Krklec, uz pomoć ove trojice, “iz Janafa od 2012. do 2020. izvukli najmanje 30 milijuna kuna” kroz javnu nabavu, da su imali uhodani sistem kojim je Matadura “prolazila baš na svakom natječaju”.

Podsjetimo, izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je žalbe Kovačevića te ostale trojice okrivljenika na istražni zatvor koji im je sudac istrage odredio u najnovijem krugu proširenja istrage u aferi Janaf.

Prema toj pravomoćnoj odluci, Kovačević ostaje u Remetincu sve dok se ne ispita svih 18 svjedoka koje je protiv njega predložio Uskok.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI