Procurio razlog zbog koga su se posvađali Esih i Hasanbegović?

screenshot

Raskol na hrvatskoj desnici, koji je nastao među Neovisnima za Hrvatsku, iznjedrio je na ovoj političkoj sceni brojna pitanja, a među ostalim, malo je kome jasno kako je moguće da su se dojučerašnji prijatelji Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović uopće uspjeli posvađati, kada su u javnom prostoru djelovali skladno i idilično. Njihov odnos definitivno se ne može više oporaviti, no pitanje koje se nameće jest tko je krivac za raskol i koja je uopće politička budućnost stranke. Odgovor na to pitanje do sada zapravo i nije konkretiziran. Prema Hasanbegoviću, o njihovoj političkoj sudbini odlučivat će Bog i Hrvati, i to doista možda i jest najbliže istini, Bruna Esih i njezin dojučerašnji kolega prepušteni su na milost i nemilost hrvatskom narodu koji je jednim dijelom zbunjen, a drugim razočaran raskolom koji je uslijedio nakon europskih izbora.

Ono što je u ovoj priči također razvidno jest da desnica ostaje bez političke opcije, jedine parlamentarne, i opcije koja je djelovala obećavajuće, no s druge strane, vrlo je zanimljiva Hasanbegovićeva pozicija, jer ovo je zapravo drugi put u njegovoj političkoj karijeri da ostaje bez stranke. Valja podsjetiti da je svojedobno slične sukobe proživljavao i s Andrejem Plenkovićem, iz čijeg je HDZ-a ispraćen.

Navodni uzrok sukoba u timu Neovisnih za Hrvatsku i onaj stvarni kamen spoticanja su predsjednički izbori. Esih je, naime, smatrala da oni trebaju imati svojeg kandidata, ma kako da on na tim izborima prošao, za razliku od Hasanbegovića koji se založio za to da podrže Miroslava Škoru. Ono što međutim prosječnog promatrača ovih zbivanja čudi jest kako je moguće da su se posvađali oko predsjedničke kandidature, i kandidata, a s druge strane oni kao perjanice hrvatske desnice složno su ušli u suradnju sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, s kojim su doista srušili Titov trg i na tome zapravo i stali. Jesu li doista posrijedi bitke za fotelje ili je sukob kulminirao isključivo zbog stranačkih interesa i boljeg pozicioniranja iste na političkom tržištu ostaje vidjeti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI