PROCURIO SADRŽAJ ZAHTJEVA PROTIV ZAPOVJEDNIKA: Za sve je kriv izvještaj skrojen u Banja Luci?

Foto Photo: Goran Stanzl/PIXSELL/ilustracija

Razlog zbog čega su iz BiH stigli zahtjevi za 14 ratnih zapovjednika iz akcije Bljesak objavila je NOVA TV.

Neslužbeno saznaju da je zahtjev povezan s izvještajem skrojenim u Banja Luci još 2006. godine.

Prema onome što su bosanski Srbi unijeli u izvještaj, 14 naših zapovjednika sudjelovali su u naredbi za “neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje s područja pod kontrolom HV-a po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Bosanske Gradiške i Kozarske Dubice te da je ubijeno više civila”.

Iako se cijelo vrijeme govorilo o tome da zahtjevi stižu iz BiH, sve ukazuje na to da prava adresa odakle stižu nije Sarajevo, već Banja Luka. Takve indicije iznio je i admiral Damir Domazet Lošo, koji se nalazi na popisu:

“Kad su u pitanju Srbi, jer je ovdje riječ o srpskoj politici, onda ništa nije iznenađujuće. To je iz Banja Luke poslano u Sarajevo, a ovima u Sarajevu vjerojatno je bilo čak i drago da se to može vratiti Hrvatskoj i da u mediji o tome pišu“, izjavio je Lošo.



Na istom popisu su, uz Lošu i Pavao Miljavac, Mladen Markač, MarijanMareković, Vinko Vrbanac, Luka Džanko, Renato Romić, Željko Verkaz, Rudolf Lokner, Vlado Gavrić te Stjepan Gašljević.

Predsjednik Zoran Milanović je danas izjavio da je ovo “vrsta sabotaže” i “trovanje odnosa između dviju država”, a podsjetio je da je njegova Vlada, još 2015. godine, usvojila zaključak o nesuradnji u ovakvim slučajevima koji je još uvijek na snazi te da zapravo ne moramo odgovoriti.

Premijer Andrej Plenković je bio nešto oprezniji s riječima, no i iz njegove izjave iz Sinja može se zaključiti kako državni vrh ne brine. “Ja ne mogu prejudicirati što će se dogoditi, ali ono što može – u konačnici odbaciti sve to i riješiti problem.”

Na istom tragu je izjava i bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka.

“Ja sam razgovarao s haškim istražiteljima 2004. i tada su me ispitivali i o operaciji Bljesak. O operaciji bljesak nismo razgovarali ni 10 minuta. Sam istražitelj je rekao veli ‘tu nemamo šta, to je bila apsolutno operacija u kojoj nije bilo problematičnih stvari.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI