PRODANOVIĆ I SLOKOVIĆ IMAJU PUNE RUKE POSLA: Tajna uspjeha najpoznatijeg hrvatskog odvjetničkog para

Bruno Konjevic/Cropix

Na zagrebačkom Županijskom sudu ovih je dana nastavljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, ali njegovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković na sudu se nisu pojavili pa ih je sutkinja kaznila s 10 tisuća kuna zbog odugovlačenja sudskog postupka. Prodanović, po svemu sudeći, ima pune ruke posla pa se na sudu nije pojavio zbog drugog suđenja, i to bivšoj sisačkoj županici Marini Lovrić Merzel čije je ročište zakazano u isto vrijeme, na istom sudu. Sloković je pak svoj nedolazak pokušala opravdati visokom temperaturom.

Inače, ovaj dvojac s razlogom nosi titulu najmoćnijeg odvjetničkog para u Hrvata. Kako i ne bi bili moćni kada im povjerenje u svojim najtežim pravosudnim pa i životnim bitkama daju mnogi hrvatski moćnici.

Slavu su, međutim, ponajviše stekli zastupajući poprilično uspješno bivšeg premijera Ivu Sanadera. Nakon njega surađivali su, doduše, neslavno i sa Zdravkom Mamićem, a odnedavna pred hrvatskim institucijama zastupaju i posrnulog tajkuna Ivicu Todorića.

Koliko je odvjetnički posao unosan najbolje se reflektira kroz brojke. Jadranki Sloković su tako, primjerice, prošle godine prihodi porasli za 51,5 posto, odnosno na 1,27 milijuna kuna, a zaradila je 316.600 kuna, dok je njezin poslovni, ali i životni partner Prodanović 2016. godinu završio s 1,5 milijuna kuna, što je plus od 40 posto, dok mu je dobit 312.000 kuna. Kada već tako dobro žive od odvjetničkog posla, ali i s obzirom na njihova sve češća pojavljivanja u javnosti, valja detaljno proučiti i tajnu njihova uspjeha.

Prodanović je rođen u Zagrebu 1949. godine, u partizanskoj obitelji koja korijene vuče iz Srbije. No, on sam kasnije u više je navrata javno govorio da nema nikakve uzvišene, ali ni domoljubne osjećaje ni prema jednoj od dviju država kojima pripada. Nakon što je diplomirao pravo radio je kao tužitelj budući da je bio član Saveza komunista Jugoslavije. Nakon što se Jugoslavija raspala, a zajedno s njome i Savez, Prodanović napušta poziciju tužitelja. Kako sam kaže, radilo se o ”nacionalnoj diskriminaciji i političkoj odluci”. Međutim, odluka da se nastavi baviti odvjetničkim poslom po njega je očigledno bila dobitna pa je tako korijene danas uspješne karijere počeo graditi u Hrvatskom helsinškom odboru, nakon čega polako, ali sigurno prerasta u jednoga od najprepoznatljivijih odvjetnika u našoj zemlji.



Dio njegova odvjetničkog tima bila je i Sloković, odvjetnica s kojom je 2002. godine stupio u ljubavnu vezu. O privatnom životu ovoga para zna se vrlo malo, iako su neprestano na udaru javnosti pa je tako poznato da Sloković ima sina iz prijašnjega braka, a on je pak svoj pripravnički staž odradio baš u Prodanovićevom uredu. S druge strane, Prodanović je u svojim medijskim istupima rado progovarao o svojoj ljubavi prema glazbi. Posebna strast su mu jazz i rock, a posjeduje i veliku kolekciju glazbenih ploča i CD-ova. Prodanović je ujedno i veliki obožavatelj domaće grupe Let 3, što ne treba čuditi budući da je frontmen te grupe, Zoran Prodanović, njegov bratić.

Kroz odvjetničku karijeru Prodanović se susretao i s kritikama, a prilično oštro protiv njega je progovarao novinar i kolumnist Vlado Šola tvrdeći da je odvjetnik 1987. godine ”progonio don Živka Kustića i patera Ljudevita Maračića zbog izvještavanja o euharistijskom kongresu”. ”Zahvaljujući Čedi Prodanoviću, don Živko je tada dobio četiri mjeseca zatvora, a pater Ljudevit dva mjeseca”, tvrdio je Šola u jednoj od svojih kolumni, kritizirajući ne samo Prodanovića, već i glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana.

No, Jadranka Sloković rijetko je na udaru kritika. Za sebe kaže da je ljubiteljica knjige i poezije. Sloković je poznata i po svojoj modnoj osviještenosti, a modni časopisi i internetski portali nerijetko hvale njezine nimalo jeftine odjevne kombinacije. Uz njezinu odvjetničku karijeru vezuju se i brojne poznate, ali i imućne osobe s hrvatske društveno-političke scene. Zastupala je tako pjevačicu i voditeljicu Vlatku Pokos nakon raskida braka s Josipom Radeljakom. Branila je i Severinu, ali i Milana Bandića, generale Čermaka i Ademija te brojne druge javne ličnosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI