Proeuropski liberali favoriti na rumunjskim izborima

Rumunji u nedjelju izlaze na parlamentarne izbore, a favoriti su proeuropski liberali unatoč kritikama na odgovor na pandemiju koronavirusa.

U regiji u kojoj su nedavno ojačali populisti i nacionalisti, liberalni premijer Ludovic Orban koji je vodio manjinsku vladu proteklih godinu dana, obećao je modernizirati najsiromašniju zemlju Europske unije i zadržati je na “proeuropskom” putu.

Orbanova Nacionalna liberalna stranka (PNL) mogla bi osvojiti 28 posto glasova, a glavna oporbena Socijaldemokratska stranka (PSD) 23 posto, pokazuje nedavna anketa instituta IMAS.

Ankete pokazuju da bi nedavno formiran savez desnog centra USR-Plus mogao osvojiti 18 posto, rezultat kojim bi mogli ojačati rastući utjecaj u rumunjskoj politici.

Iako se očekuje nizak odaziv birača, manje od 40 posto, analitičari tvrde da razlog nisu samo poteškoće u održavanju izbora u pandemiji.



“Mnogi Rumunji su demotivirani jer vjeruju da su sve stranke iste”, rekla je Liliana Popescu, profesorica politologije na Nacionalnom sveučilištu za političke studije i javnu upravu.

Smatra da je tome pridonijelo nekoliko prebjega iz jedne političke stranke u drugu.

Liberali imaju podršku predsjednika Klausa Iohannisa koji je odbacio kritike da ne poštuje ustavnu ulogu podržavanjem PNL-a.

‘Puno toga na kocki’

Lijevi PSD nasljednik je bivše Komunističke partije i dominirao je rumunjskom politikom posljednjih 30 godina.

Uvjerljivo je pobijedio na prošlim izborima 2016., ali njegovu vlast obilježili su masovni prosvjedi protiv korupcije i sporovi s Bruxellesom zbog kontroverznih pravosudnih reformi.

“PSD je duboko razočarao birače koje je zanimala vladavina prava, jednakost ispred zakona i demokracija”, rekla je Popescu.

Dodatno oslabljen zatvaranjem bivšeg lidera Liviua Dragnee zbog optužbi za korupciju, PSD je svrgnut s vlasti krajem 2019. kad mu je izglasano nepovjerenje.

“Ulozi na izborima su ogromni”, rekao je Orban u nedavnom intervjuu za AFP.

“Visoka izlaznost presudna je za Rumunjsku kako bi se nastavila kretati u pravom smjeru, poštovati temeljna prava i slobode, vladavinu prava i biti odana članica EU-a i NATO-a”, dodao je Orban.

Liberalni ‘virus’

Novi čelnik PSD-a Marcel Ciolacu, koji se oprezno distancirao od Dragnee, optužio je vladu za “nesposobnost” i neuspjeh u kontroli širenja zaraze koronavirusa.

“Pravi virus s kojim se Rumunjska suočava je PNL”, objavio je Ciolacu nedavno na svom Facebook profilu.

“Da bismo zaustavili pandemiju, prvo moramo spriječiti liberale da ostanu na vlasti, da zatvore škole, crkve i trgovine”, odrazio je Ciolacu skeptičan stav PSD-a prema mjerama protiv koronavirusa.

Aktualna vlada inzistira na tome da ne razmatra drugo, potpuno zatvaranje i dosad je favorizirala policijski sat i lokalna ograničenja u pokušaju suzbijanja drugog vala koronavirusa.

Epidemiolozi strahuju da to neće biti dovoljno da se spriječi eksplozija slučajeva u narednim tjednima.

Rumunjske bolnice se, zbog nedostatka osoblja i loše infrastrukture, već teško bore s priljevom pacijenata na odjelima intenzivne njege.

Zemlja s 19 milijuna stanovnika potvrdila je oko pola milijuna zaraza i 12.000 umrlih od početka pandemije.

Uz borbu protiv pandemije, nova vlada morat će oživjeti gospodarstvo i smanjiti javni deficit koji bi trebao ostati na razini nešto većoj od devet posto BDP-a.

To bi mogli otežati planovi veće potrošnje u 2021., koji uključuju povećanje mirovina za 40 posto i udvostručenje obiteljskih naknada.

Plan je usvojila prethodna vlada predvođena PSD-om unatoč upozorenjima iz Bruxellesa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI