PROF. PRIMORAC NA TRUMPOVOJ INAUGURACIJI: ‘On je jedinstven predsjednik po nekoliko točaka, zbog toga mnogima i smeta’

screenshot/YouTube

" Poseban fenomen vezan uz Trumpovu predizbornu kampanju, ali i inauguraciju je njegov sukob s njemu nesklonim medijima. Apsurdno, ali upravo stav tih medija prema Donald Trumpu je doveo do njegove pobjede", rekao je dr. Dragan Primorac

Prof.dr. Dragan Primorac prisustvovao je inauguraciji Donalda Trumpa za 45. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Uz susret s kongresmenom Dana Rohrabacherom, predsjedavajućim Odbora za Europu američkog Kongresa, i pododbora Kongresa za istražne radnje, prof. dr. Primorac sudjelovao je i u nizu radnih sastanka s članovima Kongresa.

Upitali smo ga kako je bilo na inauguraciji te kakve je dojmove stekao tijekom Trumpova predsjedničkoga govora:

“Sažeto, poruka Donald Trumpa  tijekom inauguracije je bila kratka “Učinimo Ameriku ponovno velikom”. Govor nije čitao, izgovorio ga je u jednom dahu, na njemu svojstven način bez uobičajene političke retorike. U njemu je istaknuo da rješenje nagomilanih američkih problema vidi kroz zajedništvo svih onih kojih žele dobro SAD-u bez obzira na njihovo podrijetlo ili boju kože, i time je još jednom potvrdio da je vrijeme njegovih oštrih predizbornih govora završeno. U njegovom obraćanju dominirala je snažna poruka domoljublja. Svjedok sam da su i neki predstavnici Demokratske stranke koji su me okruživali i koji su isključivo zbog pristojnosti  simbolički nazočili događaju inauguracije u nekoliko navrata nakon takvih riječi ustajali i aplaudirali. Jednostavno, bili su zbunjeni njegovom za njih dotada, nepoznatom retorikom. Razgovarajući s kongresmenom Dana Tyrone Rohrabacherom, predsjedavajućim Odbora za Europu Kongresa SAD-a, te s John McCleary-jem, posebnim savjetnikom predsjednika Jimmy Cartera, a povodom izbora Donada Trumpa za 45-tog predsjednika SAD-a, postalo mi je jasno zbog čega je izbor Donald Trumpa potaknuo toliko rasprava i uzbudio duhova te koliko je njegov izbor povijesan, doslovno u svakom smislu”, poručio je prof. dr. Primorac za dnevno.hr.

Primorac je dodao da je najvažnija činjenica to što Donald Trump ne pripada klasičnim politički umreženim i interesno povezanim krugovima te da njegova financijska i politička neovisnost podjednako smetaju određenim krugovima kako u Demokratskoj tako i u Republikanskoj stranci. Drugo,  jedini je predsjednik koji nikada nije obnašao javnu ili političku dužnost, a upravo to političko neiskustvo je razlogom brojnih, kako smatra Primorac – nepotrebnim sukobima s medijima.

“Zbog toga je pokrenuo direktnu komunikaciju s građanima SAD-a putem društvenih mreža, preskačući time komunikaciju s njemu nesklonim medijima i takvo nešto do sada nije zabilježeno u modernoj povijesti SAD-a. Osim toga, jedini je milijarder koji je postao predsjednikom SAD-a i posebnost je da je Donald Trump prvi predsjednik u povijesti SAD-a kojem su organizirani prosvjedi u periodu razdoblju od 24 sata od trenutka njegove inauguracije. Poseban fenomen vezan uz Trumpovu predizbornu kampanju, ali i inauguraciju je njegov sukob s njemu nesklonim medijima. Apsurdno, ali upravo stav tih medija prema Donald Trumpu je doveo do njegove pobjede.  To je potvrdilo niz mojih sugovornika, pa i ugledni član Demokratske stranke iz Floride, koji mi je doslovno rekao da nije niti sanjao da će jednog dana glasovati za Trumpa, no nemilosrdni medijski napadi prema Trumpu bili su mu indikator da Trump definitivno radi nešto dobro što mijenja postojeće odnose i naravno iritira moćnike koji su Ameriku i doveli u današnje stanje. U najmanju ruku, ovakav stav američkih građana Trumpovi protivnici nisu mogli predvidjeti”, smatra dr. Primorac.



Dodao je da je podijeljenost kojoj danas svjedočimo u SAD-u problem ne samo američkih građana te da je svima jasna, golema i nezamjenjiva uloga SAD-a u svjetskoj politici.

“Podsjetimo se samo goleme uloge koju je SAD imao u zaustavljanju Miloševićeve agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Tijekom radnih sastanaka u Washingtonu nakratko sam se odmaknuo od izbornih rezultata i američkim prijateljima sam se još jednom zahvalio na svemu što su SAD-e učinile za Hrvatsku, posebno tijekom Domovinskog rata.  Nikada neću zaboraviti pomoć koju su naši američki prijatelji predvođeni suprugom tadašnjeg predsjednika SAD-a, Barbarom Bush pružili meni i kolegama kako bi pokrenuti prvi forenzični DNA laboratorij u Splitu, koji je imao ključnu ulogu pri utvrđivanju identiteta žrtava Domovinskoga rata kao i u utvrđivanju istine o Hrvatskoj”, poručio je Primoraci zaključio da je jedna od zadnjih poruka iz inauguracijskog govora Donalda Trumpa bila:

“Tražit ćemo iskrene prijatelje u svijetu”.

“Svima nam je poznato iz primjera Izraela i niza drugih država da veličina države ne determinira njezin utjecaj i snagu. Hrvatska kao članica EU i NATO-a ima iznimno važnu ulogu kao stabilizirajući čimbenik cijele regije. No uz to, Hrvatska mora napraviti ključne korake kao bi osnažila gospodarstvo i ojačala svoj utjecaj u EU i izvan nje, a na tom putu, no, isključivo građenom na povjerenju i prijateljstvu, uvjeren sam, ključnu pomoć i potporu joj upravo mogu pružiti SAD-e. Važno je samo da to prepoznaju odgovorni”, rekao je za kraj prof. dr. Dragan Primorac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI