PROFESOR S GRAĐEVINSKOG FAKULTETA O OBNOVI: ‘Treba biti svjestan da je u Zagrebu obnova tradicijskih zgrada jedan od najtežih poslova’

Foto: Flickr/MORH/T. Brandt

Profesor s Građevinskog fakulteta u Zagrebu i koordinator prvi Hrvatskom centru za potresno inženjerstvo Josip Atalić za N1 je govorio o obnovi nakon potresa.

Je li moguće da do ljeta obnova od potresa zaista krene, odgovorio je da vjeruje da je to moguće.

“Ja sudjelujem na tim stožerima i vjerujem da je moguće i mora biti moguće. Trebamo se pobrinuti za sve te ljude. Da živimo u nekoj drugoj državi, možda se nitko ne bi pobrinuo za njih. Govorimo o privatnoj imovini i to su procesi da se to sve riješi. Govorimo o stvarno velikoj katastrofi”, rekao je.

Govorio je o tome da su s konstruktorskog stajališta kontejneri sigurni i da tu nema nikakvih problema, ali da kvaliteta života u njima sasvim sigurno nije dobra.

“To je neko uobičajeno privremeno rješenje”, naglasio je.



Osvrnuo se i na novog ministra graditeljstva Ivana Paladinu.

“U komunikaciji s ministrom u zadnjih mjesec dana, stvarno je čovjek sagledao stvari i uočio neke manjkavosti. Ja sam u početku bio nekako stava da bi ministar trebao biti građevinske struke, ali možda je stvarno bolje da je došao menadžer da posloži stvari. To je izrazito kompliciran proces”, rekao je Atalić.

Govorio je i o obnovi od potresa u blokovima.

“Talijani su ciljali blokove i linije i dogovarali niže cijene. Kod nas su problem imovinsko-pravni osobi. Neki žele obnovu, a neki ne žele. Treba biti svjestan da u Gradu Zagrebu obnova tradicijskih zgrada je jedan od najtežih poslova”, istaknuo je Atalić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI