PROMIJENIO SE POGLED NA SVIJET: Grgić: ‘Pandemija i rat u Ukrajini utječu na tokove roba i usluga’

Pixabay

Promijenio se pogled na svijet i opskrbu hranom i to nakon pandemije koronavirusa, ali i zbog rata u Ukrajini. U emisiji “Intervju tjedna” Hrvatskog radija gostovao je Ivo Grgić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta koji je rekao da je pandemija utjecala na tokove roba i usluga, a rat u Ukrajini situaciju je dodatno zakomplicirao. No, on smatra da će hrane u Hrvatskoj biti dovoljno i da neće biti gladi.

“Kupovat će se jeftiniji proizvodi u skladu s prihodima”, istaknuo je Grgić.

Dodao je kako će “građani biti pažljiviji s hranom, kupovati je onoliko koliko im treba te je neće bacati”.

Prema podacima, baca se čak oko 20 do 30 posto hrane.

Gledajući globalno smatra da će nakon trenutačne situacije najviše profitirati države koje su najveći proizvođači hrane, SAD, Kanada i Australija te multinacionalne kompanije.



“Europa će proći nešto povoljnije, a najviše će stradati nažalost oni koji su i do sada bili u opasnosti, a to je Afrika i dio Azije”, naglasio je Grgić.

Istaknuo je i da je odgovornost na svjetskim čelnicima da pomognu onim državama iz kojih bi ljudi mogli krenuti dalje zbog nedostatka hrane i vode.

Inače, Grgić se ne zalaže za politiku zabrane izvoza određenih proizvoda za vrijeme dok ne prođe kriza. Kaže da bi teško bilo reći npr. proizvođaču kukuruza da ga ne izvozi, kad ima mogućnost na svjetskom tržištu prodati ga skuplje. Iz EU-a, kaže, nećemo dobiti sredstva za skladištenje i stvaranje enormnih pričuva.

Upitao je “što ćemo s onim proizvodima koje uvozimo, ako nam oni ograniče uvoz”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI